NieuwsDaklozenopvang

Opeengepakte daklozenopvang leidt tot dilemma’s vanwege coronavirus

Nu mensen afstand moeten houden vanwege het coronavirus, rijst de vraag wat te doen met de daklozenopvang, waar mensen dicht opeengepakt slapen. Veel gemeenten bespreken maandag hoe de opvang veilig open kan blijven.

Charlotte Huisman
 Een dakloze in bed in de tijdelijke nachtopvang in Den Haag. Zo opeengepakt slapen is een risico nu het coronavirus rondwaart.  Beeld anp
Een dakloze in bed in de tijdelijke nachtopvang in Den Haag. Zo opeengepakt slapen is een risico nu het coronavirus rondwaart.Beeld anp

De nachtopvang voor daklozen moet hoe dan ook open blijven tijdens de coronacrisis. ‘We kunnen de mensen niet op straat laten slapen, dat is onverantwoordelijk’, zegt Esmé Wiegman, directeur van Valente, de landelijke brancheorganisatie voor maatschappelijke opvang.

De daklozenorganisaties kampen met dilemma’s nu van mensen wordt gevraagd afstand tot elkaar te houden. Veel daklozennachtopvang bestaat uit slaapzalen, al dan niet met stapelbedden. Daarin worden veel mensen dicht op elkaar ondergebracht. Een Amsterdamse dakloze noemde dit weekend dergelijke opvang een tikkende tijdbom. Hij heeft besloten voorlopig in een tentje te overnachten langs de snelweg.

Veiligheidsrichtlijnen

Verspreid over het land zijn er ruim 60 nachtopvanglocaties met ongeveer 3.500 bedden. In veel gemeenten bekijken de opvangorganisaties nu met de GGD’s welke aanpassingen aan deze slaapplekken nodig zijn om aan de nieuwe veiligheidsrichtlijnen te voldoen.

‘Ook moeten er afspraken komen over wat medewerkers moeten doen als er een verdenking is van een besmetting bij een cliënt’, zegt Wiegman. ‘Misschien moeten er ook quarantainebedden komen. Per gemeente moeten hiervoor oplossingen worden gevonden.’

De daklozennachtopvang sluiten is volgens Wiegman geen optie. ‘Tenzij de gemeenten voor al deze mensen een huis regelen, anders is er geen alternatief dan openblijven.’

Veel gemeenten kiezen er wel voor om voorlopig hun inloopruimtes te sluiten waar daklozen overdag kunnen verblijven. In Utrecht worden de sociaal-medische spreekuren voor dak- en thuislozen zoveel mogelijk voortgezet. Voor dak- en thuislozen die besmet zijn met het coronavirus is in deze stad al een gemeentelijk pand beschikbaar, waar opvang en zorg geregeld kan worden indien dat aan de orde is. Nog niet alle steden zijn zo ver.

In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het coronavirus. De laatste ontwikkelingen worden bijgehouden in ons liveblog.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden