OPEC komt niet tot nieuwe productiebeperkingen Exxon en Mobil zouden megafusie voorbereiden

De Amerikaanse oliegigant Exxon is dicht bij de overname van Mobil. Dat melden onafhankelijk van elkaar de Britse zakenkrant The Financial Times en het persbureau Bloomberg....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Indien de transactie doorgaat is sprake van de grootste overname uit de geschiedenis. Volgens Bloomberg zou Exxon minstens 61 miljard dollar op tafel moeten leggen. Naar verwachting komt de prijs minstens boven de 72,6 miljard die het Amerikaanse financiële concern Travelers betaalde voor Citicorp.

Exxon is op een na de grootste oliemaatschappij ter wereld. Alleen Shell is nu nog groter. De Amerikaanse oliemaatschappij heeft een marktwaarde van 176,7 miljard dollar. Mobil is ongeveer eenderde daarvan waard.

Beide concerns hebben een lange geschiedenis van onafhankelijkheid, maar door de onzekere periode, het ziet er voorlopig nog niet naar uit dat de extreem lage olieprijzen gaan stijgen, zouden de olieconcerns naar partners gaan zoeken.

De olieprijzen zijn dit jaar al met 40 procent gedaald, vooral vanwege de dalende vraag naar olie door de crises in Azië. Woensdag viel de prijs voor ruwe olie in New York 29 dollarcenten, naar 11,86 dollar. Dat is dichtbij het laagste punt in twaalf jaar.

Voorlopig ziet het er niet naar uit dat de olieprijzen zullen gaan stijgen. Woensdag bereikten de leden van de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) tijdens hun halfjaarlijkse conferentie geen akkoord over verdere beperkingen in de productie van olie. Wel verlengden ze de eerdere afspraak over productiebeperking tot juni 1999. De oliebranche reageerde teleurgesteld. Zij had gehoopt dat de OPEC met maatregelen zou komen.

Geruchten over een mogelijke fusiepartner voor Mobil leidde woensdag op de effectenbeurs in New York al tot een waardestijging van 4,6 procent van de Mobil-aandelen. Het geroezemoes op Wall Street wees behalve Exxon, ook Chevron en Atlantic Richfield aan als mogelijke kandidaten. Het aandeel Exxon eindigde onveranderd in New York.

Een eventuele samensmelting van Exxon en Mobil kan rekenen op strenge beoordeling van de Amerikaanse kartelautoriteiten. Exxon is qua omzet de op twee na grootste onderneming in de VS. Mobil staat op de achtste plaats.

De oliebranche wordt de afgelopen tijd overstelpt met samenwerkingen, fusies en overnemingen. In augustus besloten de oliegiganten British Petroleum (BP) en Amoco te gaan fuseren, de grootste fusie tot nu toe. Ook andere oliemaatschappijen zoals Shell en Texaco sloten eerder al samenwerkingsovereenkomsten. Woensdag werd nog bekend dat de Amerikaanse energieconcerns Seagul Energy en Ocean Energy hun krachten gaan bundelen.

De Amerikaanse kartelautoriteiten zeiden donderdag nog niet op de hoogte te zijn gebracht van de plannen. Deze Federal Trade Commission is nog steeds bezig de koop van Amoco door BP te onderzoeken. Volgens deskundigen zal een onderzoek naar de overname van Mobil door Exxomn zeker vele maanden duren.

Amerikaanse analisten reageerden verdeeld op het nieuws. De een ziet niet in waarom Exxon nog groter moet worden en wijst op de enorme overlappingen in de activiteiten van beide bedrijven. Een ander vindt de keuze verantwoord, 'zeker als je naar de BP-Amoco fusie kijkt.'

Exxon exploiteert in dertig landen gas- en olievelden. Mobil produceert olie en gas in de VS, Nigeria en Indonesië. Beiden zijn ook actief in de chemie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden