Opdraaien

'Als wij de burger willen ondersteunen in het realiseren van hun eigen veiligheid, moeten we zorgen voor goede en actuele informatie.'..

Dixit Peter Vogelzang, de korpschef van Utrecht.

't Is een smeris, dus hij hoeft van mij niet meteen cartesiaans te denken, maar deze redenering is natuurlijk wel heel erg kreupel.

Wil ik om te beginnen politieondersteuning bij het realiseren van m'n eigen veiligheid?

Allicht niet. En waarom zou ik ook? Ik heb geleerd m'n eigen boontjes te doppen. We hebben thuis dievenklauwen en een dubbel lipsslot, de portemonnee altijd aan een ketting onder de borstrok, en sinds er in het donker steeds meer onguur volk over straat schijnt te zwalken, blijven we 's avonds thuis. Na de bemoedigende berichten van commissaris Meijboom van Rotterdan en z'n Amsterdamse collega Kuiper zouden we het er weer een keer op kunnen wagen, maar dan zullen we toch eerst naar het asiel moeten voor een grote, agressieve Duitse herder.

Bij dat soort eenvoudige maatregelen en besluiten heb je volgens mij van niemand hulp nodig.

Iets anders zou het zijn geweest als Vogelzang had gezegd: 'Als wij de burgers willen ondersteunen in het realiseren van hun eigen rijkdom, moeten we zorgen voor toegankelijke bankkluizen.'

Dezelfde kromdunk, maar daar wordt dan tenminste een vorm van dienstverlening in tot uitdrukking gebracht. En service biedt de politiechef z'n publiek niet aan. Je zou kunnen zeggen dat hij eerder op het tegendeel uit is.

Zijn voorstel luidt: zet de foto van zogenaamde veelplegers op internet, of tussen de personeelsadvertenties op het raam van Albert Heijn zodat ze, op zo'n manier aan de kaak gesteld (een heidens gebruik dat hier in 1854 bij wet werd afgeschaft), gemakkelijk door de burger herkend, aangehouden, en bij de politie verlinkt kunnen worden.

De boodschap is met andere woorden dat u en ik weer dingen moeten opknappen waarvoor de prinsemarij wordt betaald.

Vogelzang gaf dat tijdens een nieuwjaarstoespraak (die steeds meer doet denken aan een Bruiloft van Kloris en Roosje op diendersniveau) ook ongegeneerd toe.

'Er is', zei hij, 'meer participatie van de burger nodig in de strijd tegen de onveiligheid.'

Altijd als een germeerde ijdeltuit zo'n ballon oplaat, worden in alle actualiteitenrubrieken op radio en televisie een vertegenwoordiger van de LPF en eentje van GroenLinks uitgenodigd.

Pavlov.

Altijd bovendien debatteren die twee vervolgens een paar minuten over de ethische kanten van het voorstel: of de privacy van de criminele medemens gewaarborgd kan blijven, en of het niet dreigt te leiden tot eigenrichting of erger. Hang zo'n foto bij Dirk van den Broek in de vitrine, en je ziet de vakkenvullers tenslotte al klaar staan voor de drijfjacht.

Ook Pavlov.

Maar wat in zulke bliksemdiscussies nooit aan de orde komt is de vraag of we als burger moeten blijven opdraaien voor zaken die we naar ik meen voor eens en altijd hadden gedelegeerd aan Balkenende en consorten.

Eerder deze week waren we ook al opgeroepen om te participeren in een 'meldlijn' waarlangs je een buurman, een collega of iemand anders aan wie je al lang de pest had, anoniem bij de politie kunt aangeven.

Weer Kamerleden van LPF en GroenLinks om daar ethisch over te doen: of klikken eigenlijk wel mag.

Maar wat kan mij dat nou schelen? Mij kan schelen dat ik geacht word opsporingswerk te verrichten: de hele dag met downgeloade foto's op zak om te kijken of er eentje klopt, en tussen de bedrijven door ook nog opletten of er niet ergens een pedofiel of een terrorist kan worden verklikt - nog even, en Vogelzang benoemt ons tot burger-informant, wat we na de IRT-enqu zouden verbieden.

Medeburgers! Doe het niet!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden