OPCW bevestigt conclusie Britten: Skripal met novitsjok-zenuwgas vergiftigd

De OPCW, de VN-organisatie die moet toezien op de naleving van het verbod op chemische wapens, heeft donderdag bevestigd dat de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter zijn vergiftigd met een variant van novitsjok, een zenuwgas dat in de voormalige Sovjet-Unie werd geproduceerd.

Onderzoek vorige maand op de begraafplaats in Salisbury, waar de vrouw en zoon van Sergei Skripal zijn begraven. Beeld REUTERS

De OPCW werd na de aanslag op de Skripals gevraagd onafhankelijk onderzoek te doen naar de vergiftiging van het tweetal. Tests in vier laboratoria hebben volgens de organisatie bevestigd dat de Britse bevindingen over de 'identiteit' van het zenuwgas kloppen. Volgens de OPCW gaat het om een chemische stof van 'hoge zuiverheid'. Ook dat komt overeen met de conclusie van de Britse experts dat het om een zenuwgas gaat dat waarschijnlijk in een militair laboratorium is gemaakt.

Anders dan de Britse regering waagt de OPCW zich echter niet aan een antwoord op de vraag wie er achter de aanslag op Skripal zat. De Britse regering beschuldigt Rusland van de poging Skripal om het leven te brengen. Volgens Londen blijkt dat niet alleen uit het type zenuwgas, maar zijn er ook andere elementen die in de richting van Rusland wijzen. 

Daarbij gaat het onder meer om de moord op een andere Russische overloper, Aleksandr Litvinenko, die in 2006 met het radioactieve polonium-210 werd omgebracht. Uit het radioactieve spoor dat de daders achterlieten, bleek dat het om twee Russen ging.

De experts van de OPCW gebruikten voor hun tests bloedmonsters van de Skripals en sporen die werd gevonden op plaatsen waar de twee zijn geweest. De monsters werden vervolgens overgebracht naar het laboratorium van de OPCW in Rijswijk en ter vergelijking van de uitkomsten naar drie onafhankelijke laboratoria.

Novitsjok is de naam voor een groep van binaire zenuwgassen die in de voormalige Sovjet-Unie werden geproduceerd. Sommige varianten van novitsjok zouden vele malen giftiger zijn dan VX, dat te boek staat als het dodelijkste zenuwgas. 

Beeld REUTERS

Half bewusteloos

Skripal, een voormalige agent van de Russische militaire inlichtingendienst die ook voor de Britten werkte, werd in 2010 door Rusland vrijgelaten en geruild tegen een aantal Russische spionnen die in de Verenigde Staten tegen de lamp waren gelopen.

Skripal en zijn dochter werden vorige maand in het Britse Salisbury half bewusteloos aangetroffen op een bankje. Na onderzoek bleken zij met novitsjok te zijn vergiftigd. De stof was in de vorm van een gel op de klink van de voordeur van Skripals huis gesmeerd.

De twee werden in kritieke toestand in een ziekenhuis opgenomen, maar Joelia Skripal is inmiddels zodanig opgeknapt dat zij uit het ziekenhuis is ontslagen. Zij is overgebracht naar een onderduikadres. Haar vader verkeert ook niet meer in kritieke toestand, maar ligt nog wel in het ziekenhuis.

Rusland heeft steeds ontkend dat het ook maar iets met de aanslag van doen heeft. Volgens Moskou was het een operatie om Rusland zwart te maken. De Russische ambassade eiste toegang tot Joelia Skripal, maar deze liet gisteren in een verklaring weten dat zij daar geen behoefte aan heeft. Ook wil ze niet dat Rusland voor haar spreekt. Daarop suggereerde Rusland dat zij tegen haar wil door de Britten wordt vastgehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden