Opbrengst zonnecel schiet omhoog zonder schaduwreepje

BARD VAN DE WEIJER

Het zelf installeren van zonnepanelen is een fluitje van een cent. Dat was de strekking van het artikel dat ik een aantal weken geleden schreef. De aanleiding: een mooie subsidie van de gemeente Amsterdam en mijn behoefte om energiezuiniger te leven. Dit culmineerde in drie zonnepanelen op het platte dak van mijn woning. Trots had ik de eerste kilowattuurtjes binnengehaald en had daarvan verslag gedaan op deze pagina, inclusief een grafiekje met de opbrengsten van de eerste week zonnestroom.

Een dag later kreeg ik een mailtje van Guus Lambalk, de leverancier van de panelen. Hij had mijn artikel gelezen en hij vond de opbrengst wat tegenvallen. Of hij mocht komen kijken of alles wel goed stond.

Enkele dagen later verscheen hij op zijn elektrische fiets om de zaak eens door te meten. De laptop werd aangesloten op de omvormer, en hoewel de zon aardig scheen, leverden de panelen slechts 105 watt. Toen we even later op het dak stonden, zag Lambalk meteen wat er mis was: door de opstelling die ik had gekozen, viel er een klein reepje schaduw over de onderzijde van twee van de drie panelen. Ik had dat wel gezien, maar ik dacht dat het nauwelijks invloed zou hebben op de stroomproductie. Dat bleek een misvatting.

Als een cel in de schaduw ligt, wordt een hele rij in serie geschakelde cellen uitgeschakeld. Dat komt zo: door de schaduw neemt de weerstand in deze cel toe, waardoor die ook toeneemt in alle achterliggende cellen, legde Lambalk uit. 'Zie het als de Coentunnel waar net een ongeluk is gebeurd en één rijbaan is afgesloten.' Een zogenoemde bypassdiode zorgt ervoor dat de stroom die door de andere rijen cellen wordt gemaakt, wordt omgeleid, zodat deze nog wel elektriciteit leveren. Maar het netto-effect van deze omleiding is wel dat de onderste twee rijen van het paneel uitgeschakeld worden, hoewel maar een klein deel in de schaduw ligt.

Het is dus zaak een goede opstelling te maken, en dat betekent dat de panelen exact naast elkaar moeten staan, waardoor ze geen schaduw op elkaar kunnen werpen. Na de nieuwe opstelling bleek het vermogen gestegen tot maar liefst 360 watt. Dat is meer dan je zou verwachten, maar doordat het een heiige dag was, kan het zijn dat in de tussentijd ook de zonnekracht is toegenomen. Niettemin zal de opbrengst nu flink hoger liggen en kan ik maximaal oogsten.

Oproep: wat zijn uw tactieken om de opbrengst van uw panelen te maximaliseren? Heeft u bomen gesnoeid of zelfs gerooid om slagschaduwen te voorkomen? Of zelf een ingenieus meedraaisysteem ontwikkeld? Mail uw ervaringen: b.vandeweijer@volkskrant.nl

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden