Update

Opbrengst Giro555 op actiedag: 8,6 miljoen

Na de actiedag voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal is er in totaal nu ruim 8,6 miljoen euro opgehaald. In het Giro555-Café in De Hallen in Amsterdam was gisteren de hele dag actie Nederland helpt Nepal van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO).

redactie
Presentatrice Pernille La Lau (L) maakt de vierde tussenstand van 6.411.027,60 euro bekend tijdens de nationale actiedag Nederland helpt Nepal in het 555-cafe in de Hallen. Beeld anp
Presentatrice Pernille La Lau (L) maakt de vierde tussenstand van 6.411.027,60 euro bekend tijdens de nationale actiedag Nederland helpt Nepal in het 555-cafe in de Hallen.Beeld anp

De actiedag ging gisteren van start met ruim 3,3 miljoen euro. De SHO, die achter Giro555 schuilgaat, bestaat uit CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

In heel het land hebben mensen en bedrijven inzamelacties georganiseerd om geld op te halen.

Nog geen contact met 150 Nederlanders in Nepal
De hulporganisatie SOS International liet weten dat alle zeshonderd Nederlanders voor wie na de aardbeving de hulp van een reisverzekering was ingeroepen, terecht zijn. In die groep toeristen zijn er dus geen vermisten meer.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is er nog geen contact met zo'n 150 Nederlanders in Nepal. Dit kunnen mensen zijn die langdurig in het Aziatische land verblijven en voor wie geen reisverzekering is ingeschakeld.

Ongeveer 75 Nederlanders komen morgen terug naar Nederland. Het toestel landt, zo is de verwachting, rond kwart voor negen morgenochtend op Rotterdam The Hague Airport.

Kerkrade
Een 53-jarige vrouw uit Kerkrade is bij de aardbeving in Nepal om het leven gekomen. De vrouw, die de Duitse nationaliteit heeft, maakte samen met haar gezin een trektocht door het land. Haar 16-jarige dochter raakte gewond en kwam dinsdag terug in Nederland. De vader van het gezin herstelt van zijn verwondingen in een ziekenhuis in Nepal.

De Nederlandse reddingsploeg USAR.NL heeft de zoektocht naar overlevenden vandaag voortgezet in Sindhulpalchok. Het district, op ongeveer 70 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Kathmandu, is het zwaarst getroffen. USAR.NL begon vandaag met een verkenningsvlucht boven het gebied. 'We hebben veel verwoesting gezien', zegt Marcel Vugt van USAR.NL.

Een vrouw kijkt met haar dochter uit over de restanten van haar huis. Beeld epa
Een vrouw kijkt met haar dochter uit over de restanten van haar huis.Beeld epa

Nederland zoekt door naar overlevenden
De Nederlandse reddingsploeg USAR.NL in Nepal heeft de zoektocht naar overlevers vandaag voortgezet in Sindhulpalchok. Het district, op ongeveer 70 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Kathmandu, is het zwaarst getroffen door de aardbeving van afgelopen zaterdag.

Een deel van het Nederlandse team Urban Search And Rescue (USAR.NL) trof gisteren in delen van Sindhulpalchok al veel doden en ingestorte gebouwen aan. In overleg met de Nepalese overheid is daarom besloten meerdere internationale reddingsgroepen naar het gebied te sturen. USAR.NL coödineert daar de reddingsacties van teams uit onder meer Japan en het Verenigd Koninkrijk, die in elk geval tot zaterdag naar overlevenden in het puin blijven zoeken.

Verkenningsvlucht
USAR.NL begon vandaag met een verkenningsvlucht boven het gebied. 'We hebben veel verwoesting gezien', zegt Marcel Vugt van USAR.NL. 'Op sommige plekken, waar gebouwen niet volledig zijn ingestort, bestaat er nog een kans op overlevenden. We gaan daar zoeken waar de kans het grootst is.'

Net als de Nepalese overheid verwacht USAR.NL echter vooral veel doden aan te treffen. Onderweg naar Chautara, de hoofdstad van het district waar vanavond een subkamp wordt opgezet, telden de Nederlanders al veertig doden. Het totale dodental in het district is tot nu toe ongeveer 2100 van de ruim 6200 doden in heel Nepal.

Hulpverleners zoeken onder het puin naar overlevenden. Beeld anp
Hulpverleners zoeken onder het puin naar overlevenden.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden