Opbrengst gestolen doeken blijft spoorloos

Van 1 miljoen euro die bij undercoveroperatie werd betaald nog acht ton zoek...

DEN BOSCH Van de 1 miljoen euro die undercoveragenten vorig jaar bij een pseudokoop hebben betaald voor vijf oude schilderijen, in 2002 gestolen uit het Frans Halsmuseum, is slechts 200 duizend euro teruggevonden: een ton in de vrijstaande woning van de Bossche ondernemer met een strafblad Hans van M. (55) en een ton in het aangrenzende chalet van zijn zoon Rob van M. (24). De briefjes van 500 euro waren genummerd. De rest van het geld – ruim acht ton – is nog steeds spoorloos.

Waar is en wie heeft dat geld? Die vraag zweefde dinsdag onbeantwoord rond tijdens de eerste dag van de rechtszaak tegen zeven mannen die worden verdacht van witwassen en heling van vijf oude meesters, waaronder de Kwakzalver van Jan Steen en de Tevreden Drinker van Adriaen van Ostade.

De verdachten hebben gerenommeerde advocaten ingeschakeld. Hans van M. laat zich bijstaan door Bram Moszkowicz. Hij beriep zich op zijn zwijgrecht, net als zijn zoon. Jan-Hein Kuijpers is de advocaat van autohandelaar Walter W., woonachtig in het Belgische grensdorp Neerpelt. Voor de pseudokoop werden de schilderijen aangevoerd vanuit Neerpelt naar een woning in Boxtel.

De 70-jarige hoofdverdachte, de Bossche kunsthandelaar Ron de V., bijgestaan door advocaat Bas Kurvers, zei vooraf zich ook op zijn zwijgrecht te beroepen. Maar hij klapte toch enkele malen uit de school. Tijdens de pauze beet medeverdachte Hans van M. hem toe zijn mond te houden.

Het onderzoek begon nadat begin 2007 uit meerdere politiebronnen was gemeld dat kunsthandelaar De V. kunst en antiek ‘steelt, heelt en verkoopt’. Kort daarna besloten justitie en politie om een undercoveroperatie op te zetten. Een undercoveragent deed zich voor als zakenman Geert de Rooy, die geïnteresseerd is in kunst. Later werden nog twee undercover-agenten ingeschakeld: een Britse agent die zich voordeed als kunstkenner en een vrouw die zich voordeed als de vriendin van De Rooy.

Uit het politieonderzoek komt naar voren dat de infiltratie er één van de lange adem was. De V. zei aan enkele oude meesters te kunnen komen die miljoenen waard zouden zijn. De ene keer zei hij dat ze ergens begraven lagen, de andere keer dat ze in het buitenland waren. Tot drie keer toe werd een afspraak voor bezichtiging afgelast.

Uit politieobservaties en getapte telefoongesprekken bleek dat De V. veel contact had met Rob van M., die op zijn beurt vaak belde en afsprak met Walter W. De V. zei verschillende malen dat hij liever zaken deed met vader Hans van M. Na lang dralen werd besloten om de bezichtiging en overdracht in september te laten plaatsvinden in een woning in Boxtel. De eigenaar, ook verdachte, zou voor het beschikbaar stellen van zijn huis 20 duizend euro ontvangen.

De V. zelf had laten doorschemeren dat hij drie ton zou opstrijken. Na de overdracht van het vijfde schilderij bij een hotel in Eindhoven werden hij en Rob van M. ter plekke opgepakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden