'Opbouw pensioenen niet verlagen'

De meeste Nederlandse economen vinden het een goede zaak dat de maximale pensioenopbouw omlaag gaat van 2,25 naar 1,75 procent. De meerderheid van de pensioendeskundigen onder hen is het daarentegen juist oneens met die maatregel.

AMSTERDAM - Dat is de uitkomst van het Me Judice-economenpanel, een periodieke peiling onder 46 prominente Nederlandse economen. Het kabinet wil de maximale pensioenopbouw per 2015 verlagen, bij wijze van bezuinigingsmaatregel. Het kabinet hoopt dat de pensioenfondsen dan de pensioenpremies verlagen, waardoor de brutolonen stijgen, en werknemers meer inkomstenbelasting moeten afdragen.

Van de pensioenexperts is 18 procent het 'oneens' met de verlaging van de opbouw en 25 procent is daar het 'zeer oneens' mee. Samen 43 procent tegen, terwijl 39 procent voor is.

De Amsterdamse hoogleraar Sweder van Wijnbergen, die fel tegenstander is van de kabinetsmaatregel, schrijft: 'De pensioenopbouw bij een 'normale' werkgeschiedenis blijft nu al steken op ongeveer 50 procent middelloon. Als de opbouw nog verder omlaaggaat, wordt het pensioen te laag.' Kees Koedijk, van de universiteit in Tilburg reageert: 'Het gevolg is dat het toekomstig pensioen veel lager uitvalt dan de werknemers verwachten en hopen...'

Lans Bovenberg, ook uit Tilburg, is voorstander van de opbouwverlaging, maar alleen voor de korte termijn. 'Op de lange termijn moeten we naar een variabele opbouw, die afhankelijk is van de rentestand.'

De economen konden zich in de peiling ook uitspreken over de collectiviteit van het pensioenstelsel. Werknemers moeten zich nu verplicht aansluiten bij een pensioenfonds. Moet die verplichting blijven bestaan? Ja, zegt ruim 70 procent van de economen. Ook over het waarom zijn ze het hartgrondig eens. Als werknemers zelf moeten sparen voor hun oude dag, zullen velen dat niet doen, is de heersende mening in het economengilde.

'Keuzevrijheid zal leiden tot instabiliteit van het pensioenstelsel', aldus arbeidsmarkteconoom Paul de Beer. 'Veel werknemers zullen dan onverstandige (kortzichtige) keuzes maken.'

Econome Henriëtte Prast vindt wel dat werknemers de mogelijkheid moeten krijgen zelf hun pensioenfonds te kiezen. Nu is die keuze er niet. De werkgever bepaalt bij welk pensioenfonds een werknemer is aangesloten.

De meeste economen in het panel hechten veel waarde aan de solidariteit tussen generaties, een belangrijk kenmerk van het Nederlandse pensioenstelsel. 'Deze solidariteit staat onder grote druk en dreigt ons pensioenstelsel te ondergraven', zegt de Tilburgse econoom Sylvester Eijffinger. 'Dat is het grootste gevaar voor het pensioenstelsel.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden