Opbouw pensioen wordt flexibeler

Werknemers en gepensioneerden krijgen waarschijnlijk de keus hun opgebouwde pensioenrechten in 2012 om te zetten naar nieuwe pensioencontracten, waarmee ze meer beleggingsrisico's lopen.

Werkgevers en vakbonden onderhandelen over deze uitwerking van het AOW-pensioenakkoord uit juni.

Schokbestendiger
Werkgevers en vakbonden, die samen de pensioensector bestieren, willen het stelsel schokbestendiger maken. Het is voor pensioenfondsen steeds moeilijker toezeggingen waar te maken. Ze kunnen de oplopende verplichtingen, onder meer als gevolg van de gestegen levensverwachting, niet meer opvangen met premieverhogingen. Werkgevers willen niet langer blijven opdraaien voor de tekorten van de fondsen.

In het akkoord dat werkgevers en bonden vlak voor de verkiezingen sloten, staat hoe het pensioenstelsel robuuster gemaakt kan worden. Ze willen onder meer de pensioenleeftijd koppelen aan de levensverwachting. Dit maakt de fondsen minder gevoelig voor stijgingen daarvan.

Minder zeker
Verder wordt veel verwacht van het minder zeker maken van de bestaande pensioenrechten. Daarbij is bijvoorbeeld nog maar 90 procent van de toezegging zeker. Het voordeel voor fondsen is dat ze dan minder buffers hoeven aan te houden. Het onzekere deel van het pensioen is afhankelijk van de beleggingsrendementen. Volgens pensioendeskundigen is deze opzet uiteindelijk gunstiger voor de deelnemers omdat de kans op indexatie groter is.

Met name vakbonden hebben moeite met deze opzet, omdat deelnemers meer beleggingsrisico's lopen. Die hebben vaak grote bedenkingen bij het beleggen in aandelen.

De pensioensector worstelt de laatste jaren met de gevolgen van de almaar stijgende levensverwachting en de grilligheid van de financiële markten. Ze hebben samen ruim 700 miljard euro in kas, waardoor ze steeds afhankelijker zijn geworden van de aandelen- en rentemarkten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden