Opachat

BEREND JAN BOCKTING

Opa Bé (90, Hummelo) neemt met zijn kleinzoon Berend Jan(27, Amsterdam) het leven even chattend door.

Opa Bé: Dag Berend Jan, ik zit klaar.

Berend Jan: Alles goed in Hummelo?

Opa Bé: Gert zit in Zuid-Duitsland en Oostenrijk. Ik krijg regelmatig smsjes waar hij precies zit, zodat ik het in Google Earth kan opzoeken. Hij heeft met een groep BMW-rijders een rondleiding gehad in het museum en in de fabriek, heel interessant.

Berend Jan: Waar zit 'ie nu?

Opa Bé: Het laatste bericht luidt: Landeck.

Berend Jan: Verder nog avonturen?

Opa Bé: Op Pinkstermaandag was er een open dag in de Turkse moskee in Doetinchem. Mama en ik zijn er heen geweest. Je zou denken dat er wat niet-moslims waren, maar het was een hele Turkse happening.

Berend Jan: Gezellig! Wat hebben jullie allemaal gedaan?

Opa Bé: Ik was er al eerder geweest, maar mama nog niet, dus schoenen uit en op de sokken naar de gebedsruimte voor de mannen, waar we uitvoerig uitleg kregen en vragen konden stellen. Toen naar boven voor de gebedsruimte voor de vrouwen. Buiten de moskee, een oud herenhuis, was het een drukte van belang. Veel kraampjes, waar ze lekkere Turkse hapjes maakten! Aan de kleding van de Turkse meisjes zie je dat de vernederlandsing langzaam toeneemt. Zoiets duurt een paar generaties. Vergelijk het met de Nederlandse emigratie naar Canada en Australië. Tot slot hebben we tekeningen gezien van de bouw van de nieuwe moskee.

Berend Jan: Wat vond je ervan?

Opa Bé: Interessant. Kijk, je stelt natuurlijk uit fatsoen geen onbehoorlijke vragen. Ik houd me altijd maar aan het gezegde van een vroegere Duitse keizer. Toen er in zijn land godsdienstmoeilijkheden waren, zei hij: 'Mann soll ein Jeder in seiner eigenen Religion selig werden lassen.' Dat lijkt mij een wijs woord.

Berend Jan: Ja, ben ik het mee eens. Is de bouw van die nieuwe moskee in Doetinchem controversieel?

Opa Bé: Ik heb geen enkel tegenbericht gehoord, gelukkig. Heb jij al eens een moskee van binnen gezien? Zo niet, dan zal ik je op de hoogte houden wanneer deze moskee klaar is, want er komt vast een open dag.

Berend Jan: Ja, maar wel járen geleden. In Terborg, vlakbij de school waar papa werkte. Dus laten we samen gaan! Ik kom overigens komend weekend weer even langs hè. Met m'n nieuwe racefiets én de voormalige eigenaresse. Fietstochtje in de Achterhoek.

Opa Bé: Ja, mama heeft het me verteld. Wat is het belangrijkste, de nieuwe racefiets of de voormalige eigenaresse?

Berend Jan: Dan ga ik toch voor de voormalige eigenaresse, die zijn doorgaans zeldzamer dan een fiets.

Opa Bé: Je gaf een zeer diplomatiek antwoord, dank je. Zie jullie dan!

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden