OPA CHAT

Opa is thuis herstellende van zijn tia. Daarom deze week een Opa Talk, een gesprek aan de keukentafel in Hummelo.

BEREND JAN BOCKTING

Berend Jan Het gaat weer goed met je, zo te zien.

Opa Ja, ik zit weer aan tafel, ik slaap goed. Ik ben zojuist naar mijn oude werkzolder boven de paardenstallen geweest. Ik was op zoek naar een boormachine, maar die heb ik waarschijnlijk aan iemand weggegeven.

Berend Jan Wilde je ook afscheidnemen van je oude werkplek?

Opa Nee. Ik denk dat ik er nog wel een keer kom. Niet om te werken, dat kan ik beslist niet meer, m'n cirkelzaagmachine heb ik ook weggedaan, maar om even rond te kijken.

Berend Jan Het verrast mij dat je naar boven durfde te klimmen. Een week geleden lag je in het ziekenhuis.

Opa Daar weet ik niet veel meer van. Ja, ik weet nog dat ik tegenover een man lag die zijn nek had gebroken. Er was iemand boven op zijn hoofd gevallen.

Berend Jan Herinner je je hoe je in het ziekenhuis terechtkwam?

Opa Alleen wat mij later is verteld. Tijdens het ontbijt, vorige week, zakte ik scheef. Jouw moeder legde mij op de keukenvloer, op mijn zij. Toen was ik weg. Ze denken dat het een tia was. Ik heb wel vaker tia's gehad. Nu zit ik weer aan dezelfde tafel. Rechtop.

Berend Jan Er ligt hier een flinke stapel beterschapskaartjes.

Opa Ja, e-mail en post, onder meer uit Nieuwkoop, Leiden, Amsterdam en Steenwijk. En berichten van Marian en Elko, waar zij wonen weet ik niet. Die uit Nieuwkoop komt van een vaste schrijfster, ze doet er altijd een mooie eigen foto bij. Zwanen met jongen, deze keer. Een dame uit Leiden doet ook de groeten aan jou. De kaartenschrijvers ken ik ook niet, maar dit is leuk, hè. Een teken dat de mensen met je meeleven.

Berend Jan Inderdaad. Vind je het trouwens een goede vervanging voor de chat, zo'n gesprekje aan de keukentafel?

Opa Jawel. Ik lees het computerscherm tegenwoordig slecht. Maar ik weet ook een andere oplossing. Als ik het niet meer kan lezen, leest jouw moeder voor wat jij chat. Ik dicteer haar het antwoord, zij typt dat naar jou. Dan lijkt het net een echte chat. Gaan we volgende week proberen. Heb ik mijn eigen personeel, haha!

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden