Op zwart zaad met Windows

'Vergeet die oude Windows en concentreer je op Windows 95', zei onlangs een door de wol geverfde computeradviseur. En inderdaad, het lijkt weinig zinvol om nu nog computergebruikers die nauwelijks met Windows of Windows for Workgroups in aanraking zijn geweest, de fijne kneepjes bij te brengen van deze programma's....

GERARD GERADTS

Als het een beetje tegenzit, ben je toe aan een nieuwe pc en in elk geval aan een handvol zaken die veel geld kunnen kosten. Laten we aannemen dat die computeradviseur gelijk heeft en we niet meer heen kunnen om Windows 95. Dan moet je, om dat systeem efficiënt te kunnen gebruiken, gaan denken aan:

1: Omruilen van je microprocessor voor een van het type 486 of hoger.

2: Aankoop van een nieuwe harde schijf, want er moet zeker 45 megabyte extra vrij zijn om alleen het programma zelf erop te kunnen zetten. En als je eerst Windows 95 wilt installeren naast je huidige Windows-versie (om terug te kunnen schakelen als de nieuwe het niet doet), dan wordt het ruimtebeslag nog groter.

3: Uitbreiding van het interne geheugen naar 8 megabyte.

4: Aankoop van nieuwe software die ontwikkeld is om gebruik te maken van de 32-bits-architectuur van Windows 95: tekstverwerker, spreadsheet, Norton-achtige utilities, virusprotectie, netwerkbeheer.

5: Aanschaf van een cd-rom-speler om de installatie vanaf cd-rom te kunnen uitvoeren.

6: Volgen van een gebruikerscursus, aanschaf studieboeken.

Let wel, je kunt ook met een processor van het type 386 toe en met 4 Mb intern geheugen, een cursus is niet nodig en koop pas nieuwe software als de oude echt niet blijkt te werken onder Windows 95. Maar op een gegeven moment wil je toch je spullen aanpassen aan de nieuwe tijd en dat gaat geld kosten. Je bent er dus niet door voor pakweg 180 gulden een upgrade te kopen naar Windows 95. Het spel met de computerwinkel begint dan pas.

Microsoft, de uitvinder van het spel, speelt het prachtig. Meteen met het uitkomen van Windows 95 zijn er al toepassingen voor dit nieuwe besturingssysteem. Uit de eigen stal van Microsoft komen de Windows-95-versie van programma's als Excel, PowerPoint, Schedule+, Word, Office Pro, Publisher, Works en zo voort. Maar andere software-ontwikkelaars zijn natuurlijk tijdig ingelicht over de architectuur van Windows 95 en komen ook meteen met produkten die er klaar voor zijn: CorelDraw, Norton Utilities, Lotus SmartSuite, Word Pro.

Wie er nog meer een graantje meepikken? Toshiba adverteert met notebooks waarop Windows 95 al staat geïnstalleerd (scheelt je als koper toch een paar uur werk), Compaq biedt iets aan voor Windows 95 dat Cliënt Management heet en dat vooral geschikt is voor systeembeheerders, Cyrix wijst erop dat je voor een paar honderd gulden je processor kunt opwaarderen van een 386 naar een 486, Intel belooft dat je je pc meer kracht kunt geven door de 486 processor die je hebt te verwisselen voor een die veel sneller werkt (de overdrive), weer een andere processorbouwer biedt geheugenuitbreiding aan voor pakweg 100 gulden, de Megabyte, Nokia denkt dat je met een nieuwe monitor Windows 95 beter in beeld kunt krijgen en als je nog geen cd-rom-drive hebt, willen NEC en Mitsumi wel helpen.

Wie ook een paar centen kunnen verdienen aan Windows 95, naast de software- en hardware-

leveranciers, zijn de boekenuitgevers. Snel geteld in een willekeurige boekwinkel, zijn er tenminste zes boeken te koop die uitleggen hoe je het nieuwe besturingssysteem moet gebruiken. Nog een handvol andere titels staat op stapel en komen deze weken uit.

Een aardig boek is Direct Windows 95! van Easy Computing. Het behandelt keurig stap voor stap de belangrijkste functies, zoals start van het programma, inrichten van het bureaublad, menugebruik, document openen, helpfuncties, installeren van nieuwe programma's, bestands- en netwerkbeheer. Speels opgeschreven - er komt een Zwitsers zakmes in voor, monniken en een verkenner - en met talrijke illustraties. Kortom, een net boek, maar een van dertien in een dozijn.

Hiermee is het spel niet ten einde. Microsoft is al lang bezig met de opvolger van Windows 95. Al in augustus wist het Amerikaanse blad Byte te melden dat in een jaar of twee een relatief kleine aanpassing komt van Windows 95, die nu nog de codenaam Nashville heeft, een jaar later gevolgd door een fors aangepaste versie die Memphis heet.

Daarna wordt Windows 95 volgens Byte vervangen door een versie van Windows NT onder de naam Caïro. Windows NT bestaat al een paar jaar en is nog forser en krachtiger uitgevallen dan Windows 95. Maar het kan zeer wel de kern gaan vormen van de besturingssystemen die gaan komen. De nieuwe upgrade staat dus al te wachten.

Tobias Weltner: Direct Windows 95!

Easy Computing; ¿ 49,50

ISBN 90 5167 063 x

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden