Op zoek naar spelers en stoeltjes

Er viel een pakket van 24 kantjes met licentie-eisen in de bus toen Achilles'29 eind mei werd toegelaten tot de eerste divisie. Sindsdien is de club bezig met een race tegen de klok.

GROESBEEK - Het wil deze avond maar niet lukken met het scorebord van Achilles'29. Het weigert de juiste stand aan te geven, en juist als dat wel lukt, begint-ie hinderlijk te knipperen. Rotding. Aan het einde van de eerste helft trekt de technicus dan maar de stekker uit het stopcontact. Het scherm gaat op zwart. Misschien maar beter ook: zo gunstig verloopt de wedstrijd niet voor Achilles'29.


Het is vrijdagavond in Groesbeek, even onder Nijmegen. Ingeklemd tussen een weiland, een aardbeienkwekerij en een megastal waartegen Volkert van der G. ooit procedeerde, ligt sportpark De Heikant. Hier speelt de jongste profclub van het betaald voetbal een oefenwedstrijd tegen een jeugdelftal van Borussia Mönchengladbach.


Het duel komt eigenlijk te vroeg voor Achilles'29. Elf spelers zijn nog op vakantie. Ze liggen op stranden in Kroatië, Sri Lanka en Indonesië. Trainer François Gesthuizen moet het vanavond tegen de topfitte Duitsers doen met wat hij 'een bijeengeraapt team' noemt; een combinatie van proefspelers, aanwinsten en een enkele oudgediende die niet onder een palmboom in een exotisch oord op een strandstoel ligt.


De afwezige neoprofs is nauwelijks iets kwalijk te nemen. Pas eind mei kreeg Achilles'29, vorig jaar kampioen van de topklasse zondag, groen licht van voetbalbond KNVB om in de eerste divisie te spelen. Toen hadden de meeste spelers hun vakantie al geboekt. Een beetje onhandig is dat wel: over drie weken staat de openingswedstrijd tegen FC Emmen al op het programma.


Niettemin loopt Frans Derks, verantwoordelijk voor de samenstelling van de selectie, er een half uur voor het begin van de wedstrijd ontspannen bij in de bestuurskamer. Hij is benieuwd naar de verrichtingen van de proefspelers. Honderden heeft hij er de laatste weken aangeboden gekregen van makelaars. 'Met de mooiste YouTube-filmpjes erbij', zegt hij lachend. Derks raakte er niet van in de war. 'Als ze echt zo goed waren, had ik allang van ze gehoord via ons vaste netwerk.'


Zijn broer Harrie staat verderop aan een kopje koffie te nippen, hij is de voorzitter van Achilles'29. Ook hun broers en zussen Elrie, Gerrie, Frans, Jos, Carin en Ria zijn op de een of andere manier bij de club betrokken. 'Het gaat bij ons vaak over Achilles, ja', zegt Derks. 'Dat zijn pittige discussies, zoals dat gaat tussen familieleden. Het houdt ons scherp.'


Vier jaar geleden verkocht Derks zijn assurantiekantoor. Dat komt goed uit, aan Achilles'29 heeft hij nu een dagtaak. 24 kantjes telde het pakket met de licentie-eisen van de KNVB, al hoeft de club niet meteen aan alle voorwaarden te voldoen: Achilles'29 krijgt een proeftijd van twee jaar.


Het neemt niet weg dat er van alles op Derks afkomt. Nu wil de politie weer een commandopost, met vijf camera's om de supporters in de gaten te houden. Het betekent dat de bestuurskamer, met uitzicht op het veld, moet verhuizen naar partycentrum De Linde, vlak achter de hoofdtribune. 'Dan zien we dus niks meer van de wedstrijd', moppert de koffiejuffrouw.


Derks heeft minder moeite met de verhuizing naar De Linde. Voor hem is het historische grond. Zijn vader runde jarenlang het café. Hij werd er zelfs geboren en is nu eigenaar van het complex. Het is tevens de plek waar zijn opa Gerrit de club 84 jaar geleden oprichtte.


Sterfbed

Vader Derks overleed in 1990 en was ook bestuurslid van Achilles'29. Frans Derks: 'Op zijn sterfbed hebben we hem beloofd de club in ere te houden. Hij zou de stap naar het profvoetbal hebben toegejuicht, dat weet ik zeker. Hij was een vooruitstrevende man.'


Dan moet Derks naar beneden, want hij is ook assistent-trainer. Als de scheidsrechter fluit voor het begin van de wedstrijd, zijn er een paar honderd man op sportcomplex De Heikant. Ze zijn verdeeld over twee tribunes. Er komt uitbreiding aan. Zijn broer is al gaan kijken of hij stoeltjes kan overnemen van het failliete AGOVV.


Na 45 minuten tegen Borussia kijkt Achilles'29 tegen een 5-0-achterstand aan. In de hoek bij de kleedkamers mopperen de bejaarde fans dat het niks wordt in de eerste divisie, maar Derks is allerminst bevreesd. 'In het bekertoernooi hebben we de laatste jaren van heel wat profclubs gewonnen. We komen niet voor het eerst buiten spelen. We moeten het nu structureel laten zien.'


Gelukkig voor Achilles'29 blijft een monsterscore uit, het blijft 0-5. Op het to-dolijstje van Derks staat deze week onder meer de verlichting. Een delegatie van een tv-producent komt de sterkte van de lichtmasten meten, zodat de wedstrijden straks niet in het schemerdonker te zien zijn. Hij laat het allemaal maar op zich afkomen. 'In de licentie-eis staat dat het kunstlicht acceptabel moet zijn. Dat is een ruim begrip, hè. Als je het mij vraagt, is het licht hier behóórlijk acceptabel.'


Frans Derks


Frans Derks assistent-coach van Achilles'29

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden