Op zoek naar het publiek van Wouter

Als 81-jarige heb ik soms de neiging in het verleden te leven, zoals toen ik nog op het hoofdkantoor van de PvdA werkte als propagandist en we de verkiezingen voorbereidden met Drees als lijsttrekker: ‘Drees vraagt uw vertrouwen’....

Ik moet daaraan denken omdat ik een beetje boos op Wouter Bos begin te worden. Terwijl hijzelf erkent dat zijn politieke tegenstanders systematisch proberen hem kapot te maken, blijft hij hen vriendelijk vragen om een inhoudelijke discussie. Ze slaan meteen lacherig terug. Dit had ik vijftig jaar geleden niet laten passeren.

Want waarom hamert Wouter Bos niet op het feit dat Balkenende de slechtste premier sinds jaren is? De man doet alsof het zijn verdienste is dat de wereldeconomie aantrekt en de beurzen wat positiever gestemd zijn. Intussen woekert de armoede voort. Balkenende was toch keer op keer de regie kwijt als het erop aankwam? Zijn eerste kabinet viel omdat onder zijn ogen zijn LPF-ministers vechtend over de straat rolden. Zijn laatste kabinet is gevallen door zijn eigen blunder in het debat over het miserabele beleid van Rita Verdonk. Er zijn nog wel meer voorbeelden, maar voorop staat dat Balkenende feitelijk een uiterst onbekwame premier is gebleken.

Je moet steeds weer concluderen dat de publieke opinie en de media een zeer kort geheugen hebben. Het is de plicht van een lijsttrekker dat geheugen op te frissen.

Rhoon Ton Oosterhuis

Despoot
Een van de verwijten aan Melkert was destijds dat hij de PvdA regeerde als despoot. Sindsdien heeft Wouter Bos de partij gemoderniseerd en loopt de PvdA voorop als het gaat om interne democratie. En waar lopen de kiezers nu kennelijk naartoe? Naar de SP, het persoonlijk eigendom van Jan Marijnissen.

Despoot
Leiden Marcus van Engelen

Listig
Niks aan de hand met de PvdA. Er wordt gewoon heel listig campagne gevoerd. Deze week wentelt Wouter Bos zich nog in zijn slachtofferrol. Zijn publiekelijk uithuilen levert hem extra veel aandacht op in de media, en het roept sentimenten op bij de (zwevende) kiezers. Zodra iedereen kijkt, wordt het tijd voor de wederopstanding van Bos. Die staat voor volgende week gepland.

Listig
Haren G. Wijdeveld

Foto
Daar hebben we hem dan! Voor het eerst in de verkiezingstijd. Eindelijk dan ook eens een foto van Wouter Bos op de voorpagina van 13 november. En hoe. Een Bos met gebogen hoofd, bleek gezicht, handen in de broekzakken. Opvallend alleen. Waar is zijn verkiezingspubliek?

Foto
En een negatief getoonzette kop, eveneens op de voorpagina: ‘Bij PvdA is de paniek niet ver weg’ en: ‘Wouter Bos, voor velen lang de gedoodverfde premier, is plotseling het momentum kwijt’.

Foto
Geen foto van Bos als winnaar van het Jeugdjournaal-verkiezingsdebat. Nee, een foto die de suggestie oproept van een man die alleen staat. Aan de Jeugdjournaal-verkiezing worden een paar summiere regels besteed. Klaarblijkelijk om de kritische Volkskrant-lezers zoet te houden. Alsof die op hun achterhoofd zijn gevallen.

Foto
Als Bos klaagt dat hij wordt kapotgemaakt, durf ik daar aan toe te voegen dat de redactie van de Volkskrant in elk geval alles uit de kast heeft gehaald om hem negatief in de belangstelling te zetten.

Foto
De enige foto die op een voorpagina is geplaatst, lijkt bijna een overwinningstrofee te zijn van uw redactie van hun vijandigheid jegens de PvdA. En er komt nog een trapje na op pagina 3: Verdonk: ‘Bos is bang voor mij’. Helaas geloof ik niet eens dat uw keuze vakkundig doordacht is geweest. Waar blijft de krant met zijn kwaliteit?

Foto
Dordrecht Henriëtte van der Hijden

Hyena’s
Opportunisten van het CDA en de VVD zien dat Wouter Bos aangeslagen is en storten zich nu als hyena’s op hun prooi.

Hyena’s
Wouter Bos staat er de laatste tijd slecht voor in de peilingen en dat heeft hij mijns inziens aan zichzelf te wijten, omdat hij te veel zwalkt tussen links en rechts. Ik kan voor een man die geen duidelijkheid wil scheppen, weinig respect opbrengen. Nog minder respect kan ik opbrengen voor mensen die nu van de gelegenheid gebruik maken om te proberen de PvdA figuurlijk met de grond gelijk te maken. Ik ben daarom heel blij dat er boven al het gekrakeel en gekonkel in ieder geval twee partijen zijn waarbij de woorden fatsoen en integriteit nog waarde hebben – Marijnissen en Rouvoet, succes!

Hyena’s
Den Haag Bart van der Toorn

Gorilla
Geweldig en ontroerend, dat liedje over Wouter. Het was trouwens de eerste Gorilla die ik begreep (Voorpagina, 14 november). Ga zo door. Dan kijk ik weer als eerste linksonder in de krant. En tegen Wouter zou ik willen zeggen: Go, get them!

Gorilla
Barendrecht Joke Kocken

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden