Op zoek naar harmonie op wietcongres

Politiek bestaat niet zonder idealen, vindt Gerd Leers, en dus houdt de CDA-burgemeester vandaag zijn grensoverschrijdende 'wietconferentie' in Maastricht. Uitgenodigd zijn vertegenwoordigers van Nederlandse, Belgische en Duitse gemeenten in de zogeheten Euregio Maas-Rijn, waartoe onder meer Aken, Heerlen, Luik en Hasselt behoren....

Peter de Graaf

De inzet is tweeërlei. In de eerste plaats hoopt Leers dat alle deelnemers vaststellen dat de softdrugsproblematiek een regionaal probleem is, en niet alleen het probleem van Maastricht, dat vanwege het Nederlandse gedoogbeleid de meeste drugstoeristen trekt. Want uit onderzoek van de criminoloog Fijnaut, dat deze week werd gepresenteerd, blijkt dat er sprake is productie en levering van drugs in de hele Euregio en dat deze door de georganiseerde misdaad worden gedomineerd.

In de tweede plaats wil Leers zijn collega-burgemeesters (of hun vertegenwoordigers) ervan overtuigen dat een oplossing van deze drugsproblematiek, die een groot beslag legt op de beschikbare capaciteit van politie en justitie, alleen haalbaar is met een gemeenschappelijke aanpak. In een resolutie, die aan het eind van de dag moet worden aangenomen, wordt gesteld dat de verschillen in nationale wetgeving vooralsnog zullen blijven bestaan. Daarom dienen 'praktische en harmonische oplossingen' te worden gevonden.

Het is er Leers in eerste instantie om te doen alle neuzen dezelfde richting op te krijgen: een gemeenschappelijk probleem verdient een gemeenschappelijke aanpak. Hoe dat beleid er precies uit komt te zien, moet worden bepaald tijdens een vervolgconferentie eind dit jaar, bij voorkeur in aanwezigheid van de betrokken ministers. Het gaat vooral om harmonisatie van beleid op het grensoverschrijdende niveau van de Euregio, een gebied met een straal van dertig kilometer en bijna vier miljoen inwoners.

In de voorgestelde resolutie wordt de drie nationale regeringen opgeroepen 'nieuwe scenario's te onderzoeken voor het oplossen van de zogenoemde achterdeurproblematiek (de productie en aanvoer van cannabis) en 'kleinschalige experimenten (in het bijzonder in de grensregio)' toe te staan. Leers pleit voor één euregionaal beleid, dat mag afwijken van nationale wet-en regelgeving.

Daarmee zet de Maastrichtse burgemeester hoog in. In eigen land heeft minister Donner van Justitie zich al meermalen uitgesproken tegen allerlei experimenten die het gedoogbeleid oprekken. Hij is tegen het toestaan van gecontroleerde wietproductie voor de coffeeshops, en eveneens tegen de 'wietboulevard', de bundeling van een aantal coffeeshops buiten de stad om de overlast in het centrum te beperken. Hoewel tientallen burgemeesters en de meerderheid van de Kamer om versoepeling vragen, blijft het kabinet bij zijn strikte drugsbeleid.

Maar dat beleid is in België en Duitsland nog veel strikter. Daar is zelfs het gebruik van cannabis niet toegestaan. Maar in de buurlanden is wel een verschil tussen theorie en praktijk, zeker op lokaal niveau. In België geldt sinds februari zelfs de zogenoemde cannabisrichtlijn, die stelt dat de consumptie van cannabis niet meer wordt vervolgd. De politie jaagt ook niet meer op mensen die een paar gram wiet in hun zak hebben. Maar de productie en verkoop van cannabis blijven streng verboden.

Burgemeester Demeyer van Luik , een van de sprekers vandaag, geldt als vooruitstrevend, maar weet zich ook gebonden aan Brussel. Zijn collega in Aken, Linden, is nog sterker gebonden aan het strikte beleid in Berlijn. Daar laat SPD-minister van Binnenlandse Zaken Schily geen moment onbenut om het liberale drugsbeleid in Nederland te bekritiseren.

Burgemeester Broers van Voeren heeft zich nadrukkelijk uitgesproken tegen de wietboulevard. Ook grensgemeente Visé is tegen. De burgemeester van Lanaken is voor een strenge aanpak van softdrugs. In eigen land toonde de burgemeester van Eijsden aanvankelijk begrip voor de wietboulevard, maar hij werd teruggefloten door de gemeenteraad.

Met zoveel meningen en nationale gevoeligheden is de uitkomst van de wietconferentie, die officieel de naam 'Aanpak Euregionale softdrugsproblematiek' draagt (ook al worden concrete maatregelen voorzichtigheidshalve geschuwd), ongewis.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden