Op zoek naar een andere vader dan de echte

‘Een klein onderzoek naar de achtergronden van liefdeloosheid’ zou de ondertitel kunnen luiden van de derde (semi-autobiografische) roman van Rashid Novaire....

Nabil stelt zich kwetsbaar op, maar bezit een aanstekelijke verbeeldingskracht die hem beschermt tegen de kwade krachten in zijn familie. Het is wel opletten geblazen want oma Ute van moederszijde is van Pools-Duitse origine, terwijl oma Loubna van vaderszijde tot het volk van de Touaregs hoort, dienaren van de Marokkaanse koning die in de zeventiende eeuw als slaven uit Afrika zijn gehaald.

Nabils moeder Sonja heeft een Nederlandse vader, een dochter met een Surinamer en dus een zoon met een Marokkaan. Haar tantes wonen in Nederland maar haar ooms in Duitsland. Nabils vader op zijn beurt is direct na zijn geboorte afgestaan aan kinderloze Marokkanen en heeft dus twee families. Kortom: wat betekent afkomst nog in dit gezelschap?

Is een mens meer dan de som der delen? Nabil probeert te begrijpen wat zijn voorouders bewoog, maar liever nog zou hij ‘de tijd ontvoeren, zelf het verleden binnenstappen’ om ‘zich een andere vader te schrijven’.

Het ontbreekt Novaire niet aan fantasie, met het grootste gemak laat hij zijn hoofdpersoon op reis gaan in de tijd, in gedachten en imaginaire werelden. Licht en boosaardig als een sprookje. Dat je hier en daar over onhandige zinnen struikelt, neem je voor lief. Nabil opent de deur naar het goede, er is geen plaats voor verbittering.

Hij gaat niet zitten huilen, neemt het heft in eigen handen en verlaat de werkelijkheid. Hij breekt de tijd open en gaat op bezoek bij zijn oudoom Bruno, een nazi.

Van aangezicht tot aangezicht laat Novaire zien wat de betrekkelijkheid van afkomst is, en wat het betekent om je medemens daar op af te rekenen.

Edith Koenders

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden