Op zoek naar de volgende nieuwe held

'Soms is er een ramp nodig om de verborgen talenten van onze leiders tevoorschijn te laten komen', schrijft Time in een kort bericht op de People-pagina achterin de nieuwe editie van het weekblad....

Alex Burghoorn

Hitparade-rapper MC Hammer - bekend geworden met Can't Touch This - wist de afgevaardigden te overreden op te draven in de videoclip van zijn nieuwe single. Titel: No Stoppin' Us - USA. 'Hoofd omhoog, rug recht, wees sterk en vecht', is volgens MC Hammer de boodschap.

In hiphopclips figureren naast de sterrapper meestal een zwik mooie zwarte lijven van strakke dames en coole gasten. De setting is meestal een feestje in een tuin rond een zwembad.

Laat nu Capitol Hill een zwembad hebben. De afgevaardigden hebben daar hun verborgen talenten getoond: ze hebben gedanst. Afgevaardigde Corinne Brown uit Florida: 'Enkelen van ons weten echt hoe je moet dansen. Ik stak Hammer naar de kroon.' Binnenkort op MTV.

De buitenlandse bladen staan vanzelfsprekend barstensvol met de War on Terrorism. De invalshoeken nemen met de week toe - nu: alles wat u moet weten over miltvuur, en hoe wordt de grondoorlog in Afghanistan uitgevochten. Het zijn de onderwerpen die al in kranten en bladen, op de televisie en de radio in de hele wereld worden uitgemeten. Moeilijk om er iets werkelijk nieuws in terug te vinden. De opmerkelijke berichten zijn deze week daarom te vinden in de marge.

In der Spiegel een foto van demonstranten die pleiten voor een betere wereld onder de gevatte slogan Chénge the world. Met de kop van Ché Guevara ernaast. Het inspireerde het blad tot een beschouwing over Osama bin Laden als Über-Ché. Hoe lang zal het nog duren voor er meer T-shirts met de beeltenis van Osama in omloop zijn dan met de beeltenis van Ché? En waarom doen beider starende-blikken-in-de-verte toch denken aan Jezus?

Newsweek gaat op zoek naar de Nieuwe Schwarzkopf, de generaal die de leiding heeft over de oorlog in Afghanistan en die, zoals Norman Schwarzkopf in de Golfoorlog, het gezicht van het Amerikaanse leger kan worden. Op zoek dus naar de volgende nieuwe held - eerder waren de brandweermannen en politieagenten van New York al tot de nieuwe helden uitgeroepen.

(Terzijde. Het Mexicaanse weekblad Proceso - proceso.com.mx - roept de Amerikaanse held uit het laatste decennium van de Koude Oorlog in herinnering. In Rambo III vocht Sylvester Stallone in Afghanistan aan de zijde van de mujaheddin tegen de Russen. Op de aftiteling: 'Deze film is opgedragen aan het dappere volk van Afghanistan.' Dat was in 1988.)

De Newsweek-redactie is er nog niet uit welke generaal de touwtjes in handen heeft. Vijf namen passeren de revue: Richard Myers (die regelmatig de persconferenties van het Pentagon doet), Tommy Franks, Wayne Downing, Jimmy Gurulé en Charles F. Wald. Het illustreert de schimmigheid waarin de militaire operaties van de VS zich voltrekken.

Mocht Tommy Franks de Nieuwe Schwarzkopf blijken te zijn, dan wordt het nog lachen, schrijft Newsweek. Een meester in de droge humor. Houdt van gepeperde taal. Recent voorbeeld, tegen zijn staf: 'Ik heb er over gedacht mijn polsen door te snijden, of te gaan bowlen'. (Onbekend is waar de grap betrekking op had.)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden