Op zoek naar de digitale kiekjesmaker

IDG heeft er alle vertrouwen in. Zijn concurrenten (Chip, ComputerIdee) tasten met losse specials af of er een markt valt aan te boren voor een blad voor de leek over digitale fotografie en video....

Waarop dat optimisme gestoeld is, blijft onbeantwoord. Potentieel is de lezerskring groter dan de 40 duizend exemplaren van Zoom die in de winkels liggen. Het aantal digitale fotocamera's en videocamera's in de Benelux is allang het miljoen voorbij.

De bezitters van een digitale foto- of videocamera krijgen in Zoom een beginnerscursus filmen voorgeschoteld van ex-quizmaster François Boulangé, een workshop foto's bekijken op de televisie en een test van twaalf driemegapixel-camera's. Elders kunnen ze lezen of meer megapixels (beeldpunten) ook betere foto's garandeert.

De hamvraag luidt of meeste kopers van digitale foto- en filmtoestellen elke twee maanden willen lezen dat er inmiddels véél betere camera's voor hetzelfde geld bij de fotoboer op de schappen liggen. Veel van de verkochte toestellen hebben hun weg gevonden naar consumenten die kiekjes maken - zoals ze dat vroeger deden met camera's voorzien van een ouderwets filmrolletje. Dat deden ze altijd al zonder een tijdschrift te raadplegen.

Deze leken zullen vermoedelijk niet uitvoerig hun plaatjes photoshoppen op de pc of afbeeldingen uit een printer persen. En daar gaat het in Zoom vooral over: beter belichten, scherper monteren en aparte bewerkingen uitvoeren.

Ondanks de onderkop 'digitale fotografie en video voor iedereen' moet Zoom het dus vooral hebben van de amateurfotograaf en -filmer die meer wil. De doelgroep moet worden gezocht in de sfeer van de computerhobbyist, een diersoort die de hoofdredacteur kan uittekenen. Verweij staat immers ook aan het roer van Computer!Totaal, het grootste computerblad van Nederland. Dat stopt ook al veel digitale fotografie en filmerij in zijn kolommen. Het grote voordeel van digitaal fotograferen is dat experimenteren niets hoeft te kosten - alleen tijd. Wel zijn de aanvangskosten hoger dan analoog fotograferen - denk aan de duurdere camera, een computer, kleurenprinter en printerpapier.

'Voor iedereen' is ook op te vatten als 'voor iedere portemonnee', want Zoom bespreekt digitale fotocamera's van 140 euro tot 2796 euro inclusief btw maar zonder lens (die 505 euro extra vergt). Of zulke camera's hun geld waard zijn, leggen vier beroepsfotografen uit. Slechts een ervan, Thomas Schlijper, heeft de analoge camera afgezworen. De anderen zien nog te veel praktische bezwaren.

Zij krijgen bijval van Russell Roberts van het Britse National Museum of Photography. Die signaleert een voor historici zorgwekkende ontwikkeling. Gemiddeld maakt een digitale fotograaf namelijk meer foto's, maar daarvan wordt driekwart nooit afgedrukt. Die opnamen gaan voor de sociale geschiedschrijving verloren, vreest Roberts.

In dat opzicht neemt Zoom - vermoedelijk onbewust - zijn verantwoordelijkheid. Het blad ruimt vanaf het volgende nummer plek in voor de opnamen van zijn lezers. Als Roberts nu een abonnement neemt op Zoom, kan een deel van de sociale geschiedenis behouden blijven. En nu maar hopen dat genoeg amateurfotografen elke twee maanden hun kennis willen bijspijkeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden