Op wolken lopen
HET IS SPORTFABRIKANT NIKE EINDELIJK GELUKT: ÉÉN LUCHTZOOL VAN VOOR NAAR ACHTER IN DE NIKE AIR 360. MAAR KUN JE ER OOK OP HARDLOPEN?...
Marathonlopers hebben een hekel aan nieuwe loopschoenen. Maar ja, het oude paar begint na zo'n duizend kilometer slijtagesporen te vertonen. De zool gaat bij de hiel naar één kant hellen, van demping is geen sprake meer.
Vroeg of laat komt dus het moment om met de oude schoenen naar de sportzaak te gaan. Daar bekijkt de verkoper het kaalgelopen paar. Daarna mag de klant een stukje door de winkel draven terwijl de verkoper de videocamera hanteert. De winkelbediende zal na het terugkijken van het filmpje iets roepen als 'overproneren' of 'knikvoet'.
Het zijn - helaas - altijd nieuwe modellen waarmee de verkoper vervolgens op de proppen komt. Het type schoen waarop je net vele honderden kilometers tot volle tevredenheid hebt gelopen, is vervangen door een nieuw model dat nét anders loopt.
Zo verlaat je de winkel met een nieuw paar schoenen en begint de ellende: de schoen moet worden ingelopen. Zoals afgelopen week; met de gloednieuwe Air Max 360, de 'eerste schoen met 360 graden Nike Air Schokdemping'. Een schoen waarmee je, volgens ontwerper Martin Lotti, 'op de wolken loopt'.
Het is de zevende generatie Air-schoenen van Nike. In 1987 was de 'airbag' nog alleen in de hiel verwerkt. De nieuwe 360, die vorige week werd gepresenteerd, heeft een luchtzak die onder de héle lengte van de schoen is aangebracht, dus ook onder de middenzool. Een innovatie waaraan jaren is gewerkt, omdat stabiliteit moeilijk te handhaven blijkt zonder schuimrubber in de zool. 'Een grensverleggend product, met superieur comfort', belooft de fabrikant.
Nike verwacht veel van de nieuwe schoen. Helemaal in Nederland waar het model traditioneel veel wordt verkocht. 'Kom uit het land waar Air Max nooit uit de mode raken', rapten Lange Frans & Baas B al in hun lied Het land van. Dat geldt in het bijzonder voor Rotterdam, meldt een woordvoerder die daar geen verklaring voor heeft. Wel weet hij dat het gros van de Air-modellen wordt gebruikt als straatschoen, niet als sportschoen.
Maar kan het wel? Serieus hardlopen op de 360? De schoenen, grijs met wat rood, ogen in ieder geval niet opvallend. Daar houden marathonlopers ook al niet van. Lekkere pasvorm ook, al begint mijn linkervoet na ruim een kilometer lopen te knellen. Geen paniek, dat heb ik áltijd met nieuwe schoenen. Veters losser, en verder.
Vijftien kilometer verder stoppen we, en kan ik - voorlopig - concluderen dat de Air Max 360 een lekker lopende schoen is. De stabiliteit is dik in orde. En hij komt redelijk droog door regenplassen.
Volgens Nike gaat de nieuwe schoen, die in testen tweemaal de aarde is rondgerend, langer mee. Bij normale hardloopschoenen slijt de schuimrubberen middenzool na een kilometertje of vijfhonderd. Daar heb je met de 360, die goed zou zijn voor drieduizend kilometer loopplezier, dus geen last van. Mits-ie natuurlijk niet lek raakt. Want dat hebben we wel eens met een eerder Air-model meegemaakt. Stap je in een punaise - pff, leeg loopt de airbag.