Op weg naar huis is Harm weggewaaid

De 11-jarige Harm Kools is een van de stormslachtoffers...

Van onze verslaggever Bart Jungmann

‘Auto! Auto!’ In echo waarschuwen de klasgenoten van groep 8 elkaar voor het achteropkomende verkeer en wandelen in ganzenpas verder over de Oude Tilburgsebaan, naar de plek des onheils.

Het is de dag na de storm waarover in relativerende, soms bijna liefkozende toon wordt gesproken en geschreven. De gestrande treinreizigers, de gedeukte auto’s, de beperkte dijkbewaking. Maar de storm is ook een echt drama geweest, bijvoorbeeld op de Oude Tilburgsebaan in Riel.

Hier heeft de woedende wind Harm Kools, leerling van katholieke basisschool de Vonder, opgetild en voor de wielen van een auto gesmeten, althans iedereen denkt dat het zo ongeveer gegaan moet zijn. Zeker is wel dat Harm Kools op slag dood was.

De 11-jarige Harm Kools reed aan het eind van die donderdagmiddag naar huis nadat hij eerst bij een vriendje had gespeeld. Dat is langs de kerk, de Oude Tilburgsebaan helemaal uit, rechtsaf de Akkerweg op en dan zou Harm Kools in de Looienhoek zijn aangekomen, de straat waar hij woont.

Iedereen in Riel zal je vertellen dat de storm rond vijf uur op z’n heftigst was in deze hoek van Brabant, ten zuidwesten van Tilburg. Stephan van Buijtenen, eigenaar van cafetaria ’t Luikske, trekt er zijn veelzeggendste gezicht bij. Toen de ambulance door de Dorpsstraat denderde, vreesde hij al het ergste.

Een half uur eerder was de boom op het schoolplein van De Vonder geknakt en schoolhoofd Jan Smits zou er achteraf bijna een slecht voorteken in zien. Dezelfde avond is het lerarenteam bij elkaar gekomen om af te spreken hoe ze het de volgende dag zouden aanpakken. En zo is het ook gegaan.

Ouders en leerlingen zijn ’s morgens samengekomen, de wijkagent heeft wat gezegd en groep 8 heeft in de aula een gedenkplek ingericht. Papieren duiven zweven aan een touwtje, een condoleanceregister ligt klaar en een klasgenoot heeft een huilende Spongebob getekend. In het midden hangt een foto van Harm Kools, een jongen met rossig haar, die het liefst iets met zijn handen zou doen als hij groot was.

Halverwege de Oude Tilburgsebaan is het gebeurd, net voorbij de door bomen omzoomde voetbalvelden. De wind moet er eventjes vrij spel hebben gehad. Op de plek leggen klasgenoten in stilte een persoonlijke herinnering neer. Iemand heeft geschreven:

Harm is overleden

Op een stormachtige dag

Door de wind gegrepen

Voor een auto gegleden

We kunnen het niet geloven

Harm is overleden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden