Op vakantie in oorlogsgebied

Newsweek heeft een nuttige tip voor de vakantieganger: 'Houd de politieke problemen in de gaten.' En wie nu meteen denkt, ja logisch, je gaat niet met vakantie naar plekken waar oorlog heerst, komt bedrogen uit....

Als voorbeeld geeft het blad Petra in Jordanië, waar zich fantastische oude ruïnes bevinden. Vroeger liep het storm, maar sinds de moord op de Israëlische premier Yitzak Rabin in 1995, kan de reiziger er in relatieve rust rondwandelen.

Een ander prachtig voorbeeld zijn de stranden van Sri Lanka, waarop de Tamil Tijgers (nog) geen greep hebben. En wat te denken van Ethiopië, dat in een grensconflict is verwikkeld met buurland Eritrea. Trek je er niets van aan, schrijft Newsweek 'het is een geïsoleerd grensgeschil. Bezoek de fascinerende oude koptische kerken en de Lalibela, en je waant je in een andere wereld.'

Het idee achter de vakantiespecial in het blad moge duidelijk zijn. De wereld reist deze maanden massaal af naar vreemde oorden, en de kans is groot dat de vakantieganger van de hel van het werk belandt in de hel van de overvolle stranden, krijsende kinderen, zuipende Engelsen, vliegvelden als het Rembrandtplein, hotels als houseparty's en dreunende megadiscotheken.

De wereld wordt steeds rijker en toerisme gaat hand in hand met die rijkdom. Over de hele wereld gaat jaarlijks 4,4 biljard dollar om in de toeristenindustrie. Meer dan 600 miljoen mensen vonden het vorig jaar nodig hun vertier in een ander land te zoeken. De Verenigde Staten, Japan en Duitsland zagen de meeste inwoners over de grens verdwijnen.

In tegenstelling tot alle grootspraak over ecotoerisme, zoekt het gros der mensen zijn vertier nog steeds in een Disney-versie van de werkelijkheid, schrijft Newsweek. Centre Parcs wordt met name genoemd als vakantieplek die een sythetische versie van de tropen brengt en jaarlijks 10 miljoen Europeanen trekt.

Dit is het goede nieuws voor de serieuze vakantieganger: hij dient te 'ziggen' als de anderen 'zaggen'. Een kijkje in de inhoudsopgave van de weekbladen van deze week leert dat het Newsweek-adagium niet helemaal opgaat.

Probleemgebieden als Angola, Nigeria, Algerije en Kosovo zijn alleen voor sadomasochisten aantrekkelijk. En het blad zelf brengt een reportage over Zuid-Afrika als 'gangsterparadise', met foto's van bebloede lijken en de buit van stropers in de wildparken. Het zijn zaken die de toerist misschien niet direct raken, maar waar hij evenmin immuun voor kan blijven. De angst alleen al kan de vakantie verzieken.

Maar er is ook 'goed' 'slecht' nieuws voor de toerist. The Economist en Der Spiegel besteden beide aandacht het snelle einde van Tony Blair's 'cool new Britannia'. Er is een recessie op komst, waarschuwen de bladen. De Britse industriële productie en de export kampen al met die recessie. De Britten kopen minder. En grote bedrijven als Rover zijn begonnen met massa-ontslagen.

Dat is goed nieuws voor de vakantieganger omdat het betekent dat het legioen zuipende, vechtende, scheldende, xenofobe Britten heerlijk op het perfide Albion zal blijven, en de eigen landgenoten zal vermaken met de infantiele manier van vakantievieren.

Spanje is de lachende derde. Het land zal minder te duchten hebben van de invasie van Britse holidayhooligans. En bovendien gaat het volgens BusinessWeek het land economisch gezien zo voor de wind, dat de Spanjaarden zich in toenemende mate zullen scharen bij de Amerikanen, Duitsers en Nederlanders als het om vakantie gaat.

Voor al die geluksvogels heeft Newsweek zijn correspondenten erop uit gestuurd om niet verpeste, unieke vakantiebestemmingen te vinden. Ze zijn teruggekomen met het admiraliteitseiland in Alaska, Babylon in Irak, Balfour-Castle in de Orkneys, Moyo-eiland in Indonesië, het Ariau Jungle Tower hotel in de Amazone, het Tswalu reservaat in Zuid-Afrika en... Parijs. Parijs niet verpest? Inderdaad. Newsweek citeert Charles Aznavour, die ooit zong: 'We zijn alleen op aarde, in Parijs in augustus.'

Fred de Vries

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden