Reportage

Op University College geen zesjesstudenten

Studeren aan een University College is net even anders: de voertaal is Engels, je woont op een campus en de werkdruk is hoog. Hoe bevalt het de studenten? Een kijkje in Groningen.

Studenten van het University College in Groningen in een werkruimte op de campus.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Als de ideale student bestaat, dan is die te vinden op het University College. Ze barsten van de motivatie, spreken Engels en hekelen de zesjescultuur. En ze hebben een brede interesse: 'Je moet hier niet komen als je niet weet wat je moet studeren omdat je niks leuk vindt, maar juist omdat je alles leuk vindt', zegt tweedejaars Josephine Strijker (19).

Ze volgt de opleiding Liberal Arts & Sciences aan het University College in Groningen. Als eerstejaars volg je vakken in geesteswetenschappen, economie en politiek, gedragswetenschappen, natuurkunde en gezondheidswetenschappen. Pas na het eerste jaar kies je hieruit een deelgebied.

Om toegelaten te worden, moeten ze hun motivatie en vlijt aantonen met filmpje. Strijker klapt haar MacBook open om haar drie minuten durende filmpje te laten zien. In vlot Engels - de opleiding is geheel Engelstalig - toont ze haar enthousiasme en brede maatschappelijke interesse, afgewisseld met in scène gezette beelden van haar in de medezeggenschapsraad van de middelbare school en shots van haar vrijwilligerswerk in India.

Gemiddeld een 7

Met alleen een goed gemonteerd motivatiefilmpje ben je er nog niet. De studenten moeten ook kunnen aantonen bovengemiddeld te hebben gepresteerd op de middelbare school. Ze moeten geslaagd zijn met gemiddeld een 7, waarbij wiskunde en Engels op voldoende niveau moeten zijn. Vooral dat laatste vak is handig om goed te beheersen. In de colleges en werkgroepen spreken de studenten en docenten namelijk altijd Engels met elkaar, niet in de laatste plaats omdat eenderde van de studenten uit het buitenland komt. Praten ze dan nooit eens gezellig Nederlands? 'Als we met een project bezig zijn, praten we altijd in het Engels, maar als we voor de gezelligheid kletsen doen we dat soms in het Nederlands', vertelt Strijker.

Wat voor types zijn deze studenten? Volgens decaan Hans van Ees zijn het jongeren die 'tot een intellectuele elite behoren, maatschappelijk geëngageerd zijn en een bijdrage willen leveren aan de maatschappij'. En kennelijk groeit die groep, want het aantal University Colleges is de afgelopen jaren toegenomen. Van Ees: 'De studenten van nu vinden dat ze in staat moeten worden gesteld hun eigen weg te volgen. Een University College biedt de mogelijkheid om je tijdens de studie te oriënteren op het verdere verloop van je opleiding.'

Een intellectuele elite dus, maar niet per definitie elitair. De opleiding is dan wel twee keer zo duur als een reguliere opleiding, veel studenten betalen die gewoon zelf. 'Ik bouw een studieschuld op, net als de meeste andere studenten. Maar ik wil verder komen in m'n leven, dus het geld weerhoudt me niet', zegt Bengt Snijders (20).

Dat de opleiding kostbaar is, komt door het kleinschalige onderwijs. 'We geven individuele begeleiding. Dat kost ook geld. De kans dat een student in drie jaar door de opleiding rolt, is hier ook een stuk groter dan op een reguliere opleiding', zegt Van Ees.

Studenten in de gerenoveerde flat vlak bij het universiteitsgebouw waarin alle studenten van het University College wonen. Op een gang wonen tien studenten die een keuken en zitgedeelte delen.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Sober

Niet iedere student is gebaat bij dat beleid. Cynthia Wieringa (19) wil bijvoorbeeld graag voor een paar maanden naar het buitenland, maar de opleiding houdt haar liever in Nederland zodat ze sneller kan afstuderen. 'Ze willen niet hebben dat je er langer dan drie jaar over doet', legt ze uit.

Het gebouw is sober ingericht. De kasten van de bibliotheek zijn voor een groot deel nog leeg. De boektitels verraden het brede aanbod van de opleiding: Molecular Biology of the Cell staat naast The Artful Mind. 'Hier vind je kunstzinnige boeken tot keiharde calculus', vertelt Wieringa. 'Het is alleen niet geordend op topic, dus het is altijd even zoeken wat je moet hebben.' Verderop liggen verschillende edities van The International New York Times. Wieringa: 'Die wordt goed gelezen.'

Een student aan een University College beperkt zich gelukkig niet tot studeren, Engels spreken en het lezen van internationale kranten. Ook hier zijn ze weleens brak, verklapt Marieke van Beek (20). 'We zijn geen machines die 24/7 kunnen leveren. Wij gaan ook gewoon naar feestjes en huren wekelijks een café af in de stad voor onze borrels.'

Helemaal identiek aan de 'gewone' student zijn ze ook weer niet, geeft ze toe. 'Als we 's avonds naar huis gaan zijn we nog steeds bezig met wat we die dag hebben geleerd.'

Studenten in Groningen aan het werk.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Campus

En er is nog een verschil. De studenten van het University College wonen niet verspreid over de stad tussen de andere studenten, maar bij elkaar op de campus, samen met internationale studenten. Op tien minuten loopafstand van het universiteitsgebouw staat een geheel gerenoveerde flat, waarin de woonunits zijn opgedeeld in gangen.

Op iedere gang wonen ongeveer tien studenten die ieder een ruime kamer hebben. Ze delen een wasruimte waarin zich drie toiletten en evenveel douches bevinden. Aan het eind van de gang zit een keuken met een tafel en een zitgedeelte met nep-Chesterfields.

De manier waarop de studenten met elkaar omgaan, is typerend voor het campusleven. Ze lopen elkaars kamer in, maken een praatje in de keuken en zijn geïnteresseerd in elkaars plannen en ideeën. Maar is die kleine wereld, waarin iedereen elkaar zo goed kent omdat ze in een selecte groep zowel samen studeren als gezamenlijk wonen, niet heel beperkend? Lieke Heupink: 'Dat dacht ik eerst wel, maar het community-gehalte is hier niet zo sterk als op sommige andere University Colleges. In Middelburg bijvoorbeeld merkte ik echt die bubbel.'

Bovendien trekken ze ook met studenten buiten het University College op, vertelt Van Beek: 'Velen van ons zijn lid van de roei- of volleybalvereniging, of van een andere studentenvereniging waar studenten van alle opleidingen samenkomen.' Decaan Van Ees zegt dat er expres voor is gekozen de campus in de stad neer te zetten, om het gevoel van een beperkte gemeenschap te omzeilen. 'Dankzij de locatie participeren de studenten ook in de rest van de stad.'

Studenten in Groningen aan het werk.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

University College Groningen

Naam opleiding
Liberal Arts & Sciences

Collegekosten per jaar
Europese student 4.000 euro (12.000 euro voor niet-Europese student)

Maandelijkse huur kamer op de campus (incl. gas, water licht en internet)
400 euro

Aantal studenten
51

Man/vrouw

20/31

Nederlands/internationaal
36/15

Aantal college-uren per week
15

Aantal studie-uren per week
25

Duur opleiding
3 jaar

Titel na opleiding
Bachelor of arts/bachelor of science (afhankelijk van studierichting)

Toelatingseisen
De student moet met gemiddeld een 7 zijn geslaagd voor het vwo. Engels en wiskunde moeten op 'voldoende niveau' zijn. De student moet een motivatiebrief of filmpje indienen. Op basis daarvan neemt de opleiding een voorlopige beslissing omtrent toelating. Later volgt een gesprek met iedere student, dat nogmaals toetst op motivatie. Dit collegejaar is ongeveer 30 procent van de aanmeldingen afgewezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden