Op Twitter begon de pgb-revolutie

Wanneer De Telegraaf ergens opruiing signaleert, is oplettendheid geboden, want als er één ding is waar 's lands wakkerste krant veel verstand van heeft, dan is het van opruiing. Dus toen ze daar gisteren in mooie, grote, onderstreepte letters PGB-ALARM TRUC VAN HANDJEVOL OPRUIERS kopten, ging ik er goed voor zitten.

De krant heeft de commotie onderzocht die eerder deze maand was ontstaan over de late uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten voor zorg.

Die pgb-toestand was een aangekondigde tragedie: vanaf 1 januari dit jaar werd de Sociale Verzekeringsbank verantwoordelijk voor het uitkeren van geld aan zo'n 250 duizend mensen die langdurige zorg nodig hebben. Van dat geld kunnen ze bijvoorbeeld verzorgers in dienst nemen zodat ze thuis kunnen blijven wonen.

Omdat de mensen in de regering denken dat, als je even niet oplet, pgb-houders van dat geld dijenkletsend naar de Efteling gaan om de hele dag in de Python te zitten en dronken 'Martin, bedankt!' te scanderen, moest er meer controle komen. (Als ik ongecensureerd zou opschrijven hoe ze in de regering echt denken over mensen met uitkeringen, en hoe dat zich verhoudt tot hun ontroerend vaderlijke begrip voor een politicus die met benzinebonnetjes knoeit, zou er een waarschuwingssticker met het woord 'Schokkende inhoud!' op deze krant moeten worden geplakt.)

De SVB kreeg de verantwoordelijkheid voor die controle vorige maand overgeheveld van de gemeenten en moest voor 1 januari alle pgb-gerechtigden in de computers hebben staan. Wie de begrippen 'ict-systeem', 'overheveling' en 'overheidsinstantie' in één zin leest, kent de onontkoombare uitkomst: chaos en ellende en lege bankrekeningen van allengs wanhopiger rakende pgb-houders.

Op Twitter begon de revolutie, onder de hashtag #pgb-alarm en alras stond Martin van Rijn in de Tweede Kamer spijt te betuigen en beterschap te beloven.

Gisteren kwam De Telegraaf met een finale analyse van het ontstaan van de ophef: van 127 duizend tweets met hashtag #pgbalarm blijken er 50 duizend (een kleine 40 procent) afkomstig te zijn van 24 twitteraars. Inclusief antwoorden en retweets zijn 80 duizend tweets naar deze groep herleidbaar.

Conclusie van de krant: hype! De Kamer heeft zich in de luren laten leggen door een klein groepje amokmakers! Twitter schept een valse werkelijkheid! Opruiers! Bendevorming!

Dat Twitter 'een valse werkelijkheid' schept, lijkt me nauwelijks nieuws, al zijn er diep in de provincie waarschijnlijk nog steeds mensen te vinden die oprecht denken dat Twittermeningen representatief zijn voor de volkswil.

Interessanter is de reflex om het doodnormaal te vinden wanneer drieënhalve krantenredacteur plus de stagiair besluiten het rekeningrijden kapot te schrijven, of een bewindspersoon naar huis te schrijven, desgewenst aangevuld met voxpopjes die de zaak schragen. Dat is geen opruiing, maar gelegitimeerde ophef, want opgeschreven door echte journalisten.

Wanneer evenwel 24 boze pgb'ers rechtstreeks toegang tot het politieke debat weten te verkrijgen, valt dat kennelijk onder opruiing. Leidend tot een doemscenario: volksvertegenwoordigers die spoeddebatten beleggen naar aanleiding van echte zorgen van echte mensen.

Mij lijkt het gezond, deze democratisering van de ophef. Voor parlementariërs, die graag hun eigen troetelgedupeerde opvoeren in het politieke debat, moet Twitter een zegen zijn. Daar kan geen voxpopje in de krant tegenop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.