Op tv is het taboe om een taboe te laten voor wat het is

Astrid Joosten slecht het zoveelste laatste taboe: ons inkomen. De media werden er in elk geval erg opgewonden van.

Haro Kraak
null Beeld
Beeld

Geen taboe is zo lekker als het laatste taboe. De tv speurt zowat elke week het laatste taboe op en weet telkens weer een nieuw te vinden. Om dat vervolgens te doorbreken natuurlijk, want wat doe je er anders mee?

Geen zin in seks zou het laatste taboe zijn. Of geen geslacht hebben. Nee, single zijn, aldus Mark Rutte in Zomergasten. Misbruik is wellicht het laatste taboe, zei Geraldine Kemper in de aanloop naar haar programma Misbruikt.

Met het programma Wat Verdien Je?, dat maandag van start ging op NPO 1, wil Astrid Joosten nu echt het laatste taboe van Nederland beslechten: het loonstrookje. Over voorpubliciteit had ze niet te klagen, mede dankzij het clickbaitnieuwtje: 'Astrid Joosten onthult haar salaris op tv.' Dat doet ze overigens pas in de laatste, vierde aflevering. Uitgestelde clickbait dus.

Of dat taboe wordt doorbroken in dit programma is de vraag, want ik vond nog twee interessante persberichten. 'Viktor Brand doorbreekt het laatste taboe. Nederland gaat praten over geld in Hoeveel ben je waard?' En: 'In Ons Goeie Geld wordt het laatste taboe geslecht. Wat geven we uit, wat verdienen we en waar kunnen we beslist niet zonder?'

Dat was in 2014 en 2017, en kijk waar we nu zijn.

Joosten en haar team hadden het hele programma bijna opgegeven, zei ze in Jinek en het AD, omdat haast niemand zin had om over zijn of haar salaris te praten op tv. 'Van de honderd mensen die we belden wilde er één meedoen', herhaalde ze maandag bij aanvang van Wat Verdien Je?

Bij RTL Boulevard bewezen ze meteen haar punt doordat niemand live in de uitzending zijn inkomen wilde verklappen. Peter van der Vorst zei wel dat hij 'veel te veel' verdient. Alle publiciteit bewees vooral dat media heel jippig worden van geleuter over geld, maar dat wisten we al, in het land van de Quote 500.

Enfin, het programma dus. De eerste aflevering was toegespitst op de medische sector. Twee panels - het een wat linksig, het ander bestaande uit ondernemers - moesten quizvragen beantwoorden en raden wat drie mensen in de studio verdienen: een huisarts (120 duizend euro), een ambulanceverpleegkundige (53.768 euro) en een chirurg (194 duizend euro).

Ook zat er een beloningsexpert van de VU, Kilian Wawoe, die allerlei kwesties mocht duiden. We willen onze kop hier niet boven het maaiveld uitsteken, verklaarde hij het bestaan van een taboe omtrent inkomen. Dus als je salaris lager uitvalt dan mensen denken ben je het lulletje en als het hoger blijkt te zijn krijg je te maken met jaloezie.

Als lichtend voorbeeld werd telkens Amerika genoemd, waar de duimen omhoog zouden gaan als je antwoord geeft op de vraag: 'What do you make?' Waarom dat zoveel beter is, bleef onvermeld. Oneerlijke inkomensverschillen zijn daar in elk geval niet kleiner.

Op tv is het taboe, zou je haast denken, om een taboe te laten voor wat het is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden