Op topniveau krijg je niets cadeau

Voor zestien van de vijftig paren in het nationale door Melchemie gesteunde topcircuit ligt na drie van de vier voorrondes een felbegeerd startbewijs klaar voor de finale in bridgeboerderij 't Onstein in Vorden waar Hans Melchers de scepter zwaait....

Het topcircuit is ook van belang met het oog op de formatie van het EK-team. Roald Ramer, die waarschijnlijk de vacante positie van bondscoach gaat innemen, kijkt met enige zorg naar de vorm van de potentiële internationals. 'Onze sterkste paren behoren zich eenvoudig bij de laatste zestien van het topcircuit te kwalificeren. Zo ver is het nog lang niet. Brink/van Prooijen(leiders van het klassement na drie voorrondes) wonnen de derde voorronde en doen het uitstekend. Maas/Ramondt(3), Muller/de Wijs(6), Vis/van Cleeff(11) en Bertens/Bakkeren(13) presteren naar verwachting. Paulissen/Nab(27), Jacobs/Schollaardt(36), Westra/van Eijck(38) en Jansma/Verhees (39) staan er belabberd voor en hebben in de vierde heat een formidabele score nodig om op papier lager aangeschreven paren in te halen'. De beoogd bondscoach voegt aan deze groep één paar toe; de jonge Bas Drijver en Frank Burghout(2) hebben voor die plaats de beste papieren.

Half april begint de EK-selectie met een wedstrijd tegen tien Poolse paren. Ramer doceert: 'Dan moeten we uit een ander vaatje tappen. Op topniveau krijg je niets cadeau en moet je aan tafel hard werken en op elk moment zelf de verantwoording nemen. Je moet knopen willen en kunnen doorhakken. Een positieve houding ten opzichte van het spel en je partner is onmisbaar'.

Uit de ontmoeting tegen de ijzersterke Polen komen drie viertallen te voorschijn waarna een driehoekswedstrijd bepaalt welke twee teams de finale spelen. Een terecht lange selectieroute waarin alle spellen gelukkig wel degelijk meetellen!

In de derde heat van het topcircuit probeerden acht paren in diagram 1 groot slem in schoppen en struikelden na de snit op harten vrouw. Bart Nab vond als enige de sprookjesachtige speelwijze voor dertien slagen.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

pas 2SA pas 3*

pas 3SA pas 4*

pas 4SA pas 5*

pas 7* pas pas

pas -- -- --

West kwam uit met *H voor het aas in de dummy. De leider, Nab, trok drie keer troef en merkte op dat oost twee klaveren en een harten afgooide. Daarop volgde -H, -A en een ruiten getroefd. Zuid troefde een klaveren, oost bekende en bij west viel *V. De leider concludeerde uit het afgooien van oost dat deze oorspronkelijk zes kaarten in klaveren bezat, drie in ruiten en vier in harten. De lengte in harten maakte de kans op *V bij oost groter en zuid baseerde op die veronderstelling zijn speelplan. Maar hoe was het groot slem te maken met *V in oost? De leider speelde troef tot de situatie op de voorlaatste schoppen in diagram 2.

Zie diagram 2

Zuid speelde *8. West kon een ruiten missen en uit de dummy verdween *7. Dit bracht oost in een onaangename positie. Oost kon geen klaveren afgooien; de leider steekt in dat geval over naar *A, troeft een klaveren, en heeft in *H een entree voor de vrije klaveren. Oost speelde derhalve een kleine harten bij en zette *V-tweede. De leider zag de positie duidelijk en liet zijn prooi niet ontsnappen. Hij incasseerde *AH, stak met een ingetroefde klaveren over naar zuid en maakte met de vrije *B de dertiende slag. Een spectaculair voorbeeld van een criss-cross troefdwang.

Het viel tegen dat geen van de nationale toppers erin slaagde 4* in diagram 3 down te spelen.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

pas pas 1- dbl

3- pas pas 3*

pas 4* pas pas

pas -- -- --

West kwam uit met ruiten via -V voor het aas van zuid die direct ruiten doorspeelde, -B in de dummy en -H van oost. Oost speelde, misschien wat te gehaast, een kleine schoppen voor *H van zuid. Op de hoge -10 verdween een schoppen uit de dummy en zuid ging met schoppen naar *V van west van slag. Niets kon verhinderen dat de leider de twee verliezende schoppen van zuid in de dummy troefde waarbij west ooit *B mocht maken.

Om 4* down te spelen moeten oost-west de schoppenintroevers verijdelen. Oost, aan slag met -H, speelt troef na voor *A. De leider gooit een schoppen weg uit de dummy op -10, steekt over naar *A en speelt schoppen. Oost duikt en zuid maakt *H. Schoppen uit zuid is voor *V in west die een kleine troef naspeelt en de troefslag opoffert met als doel schoppenslagen te maken. De leider wint met *9 en speelt schoppen. West troeft voor met *B en speelt een derde ronde troef. Oost maakt hierna met *A de downslag. Prachtig tegenspel, kennelijk in de praktijk onvindbaar.

Plusscores met de bizarre noordhand in diagram 4 waren zeldzaam.

Zie diagram 4

west noord oost zuid

-- -- pas 1*

1* dbl 3* 4*

pas 4s* pas 5-

pas 6* pas pas

pas -- -- --

West kwam uit met *H, *H uit de dummy, voor *A in zuid. Harten naar *H en een ruiten getroefd. Harten naar *V en nog een ruiten getroefd. Indien -A de tweede keer valt zijn twaalf slagen een feit. Dit was niet het geval en het slem hobbelde op veel tafels vier down.

Ook tegen 4* kwam west uit met *H, kleine ruiten uit noord, voor *A. Een kleine klaveren, *H en *A in oost. Deze speelde troef na, noodzakelijk om de cross-ruff van de leider te verijdelen en 4* tot één down te veroordelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden