Op topdag lijdt de baas het meest

Tweehonderd werknemers van FloraHolland worden onfatsoenlijk aan de kant geschoven, vinden de bonden. En dus is het een week voor Valentijnsdag tijd voor actie.

AALSMEER - Het is een van de 'toptienweken' van bloemenveiling FloraHolland, met Valentijnsdag, volgende week vrijdag, in het vooruitzicht. 'Voor sommige bloemensoorten is het zelfs de topweek van het jaar', zegt financieel directeur Rens Buchwaldt van de veiling. En uitgerekend in die drukke week breekt bij 's werelds grootste bloemenmarkt een staking uit die een dag zal duren.


In een tent op het natgeplensde terrein staan ruim vijftig mannen en enkele vrouwen in groepjes rond statafeltjes. Ze zijn gehuld in de hesjes van hun bond: veel oranje, van FNV Bondgenoten, en veel minder paars, van de CNV.


Natuurlijk is het geen toeval dat de staking uitbreekt op zo'n drukke dag, zegt FNV-bestuurder Jeroen Brandenburg. 'We gaan niet staken als er niets te doen is. Het moet wel pijn doen.'


Aanleiding tot de staking is het aanstaande ontslag van tweehonderd man. Met de bloemenveiling gaat het niet slecht, maar het werk verandert snel. Het aloude hart van de veiling, de klok, wordt steeds minder belangrijk. Maar veilen via die klok betekent een hoop administratieve handelingen, veel werk dus. Steeds vaker vinden kopers en verkopers elkaar zonder de klok. En dus is er minder werk.


Daar zijn de vakbonden het mee eens. De ruzie spitst zich toe op het sociaal plan. De directie biedt een ontslagvergoeding van eenmaal de kantonrechtersformule; de bonden eisen 20 procent erbovenop. De directie vindt dat werknemers niet moeten piepen als ze worden overgeplaatst naar Naaldwijk, Aalsmeer of Rijnsburg, de drie grote vestigingen van FloraHolland; de vakbonden zijn daar fel tegen.


Aan een van de tafeltjes staat een Spaanse werknemer, een man die alles wil vertellen behalve zijn naam, want 'je weet maar nooit wat de baas dan gaat doen'. Al sinds hij 22 jaar geleden uit Spanje kwam, rijdt hij elke werkdag van Alkmaar naar de veiling in Aalsmeer. 'Ik zit nu 50 minuten in de auto. Als ik straks in Naaldwijk wordt geplaatst, wordt dat anderhalf uur. Voor die extra kilometers krijg ik geen vergoeding.'


Het had allemaal nog goed kunnen komen met de bonden als de directie in november niet te hard van stapel was gelopen. De besprekingen met de bonden liepen stroef, zegt directeur Buchwaldt. 'Wij wilden duidelijkheid creëren, vooral voor de medewerkers, en dus besloten we het sociaal plan eenzijdig vast te stellen.' Daar heeft hij wel spijt van. 'Als we hadden geweten hoe het zou lopen, hadden we het misschien anders aangepakt.' Nu zit hij met de gebakken peren. Een staking op een topdag is slecht voor de zaken.


De boosheid bij de bonden is groot. FNV'er Brandenburg: 'Dit is het zoveelste conflict.' De bonden brachten al een zwartboek uit met klachten over het management. De onderhandelingen over een cao zijn een jaar geleden hopeloos vastgelopen. 'En terwijl wij hier strijden voor het sociaal plan, zijn de eerste ontslagen al aangezegd. Wij pikken dat niet, we willen met respect worden behandeld.'


De Alkmaarse Spanjaard maakt zich inmiddels met een paar collega's steeds bozer. Er is al zoveel gebeurd, de laatste tijd. Toeslagen zijn verminderd. Directeuren kregen bonussen terwijl ze foute beslissingen namen. 'En vroeger kreeg je op je verjaardag 100 euro en een bos bloemen. Afgeschaft. Vroeger mochten wij bloemen kopen tegen inkoopprijs. Afgeschaft.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden