Nederland telt ten minste driehonderd graven waarvan onbekend is wie erin ligt. De meeste onbekende graven zijn op de Waddeneilanden.

nieuwsgraf

Op Terschelling aangespoelde drenkeling krijgt na 66 jaar een naam

Nederland telt ten minste driehonderd graven waarvan onbekend is wie erin ligt. De meeste onbekende graven zijn op de Waddeneilanden.

Al 66 jaar lag het lichaam in Graf 02 op begraafplaats Longway bij West-Terschelling. Maar niemand wist dat de aangespoelde drenkeling Andries Penning was, kapitein van de vergane kustvaarder Westland. 

Op 30 mei 1953 spoelde hij aan op de Boschplaat, ter hoogte van strandpaal 25. Slechts 28 jaar. Dankzij nieuwe dna-technieken kon zijn identiteit pas onlangs worden vastgesteld.

‘Ik heb altijd met een soort leegte rond gelopen. En daar is nu een einde aan gekomen’, zegt Arij Penning (69), zoon van Andries Penning, tegen de Leeuwarder Courant. Het regionale dagblad reconstrueerde de postume familiehereniging nauwgezet in een uitgebreid artikel.

De politie bevestigde de vaststelling maandag formeel. ‘Na een dna-match is een in 1953 op Terschelling aangespoeld lichaam alsnog geïdentificeerd. Ook dit is politiewerk.’ Wangslijm dat zoon Arij afstond was daarbij cruciaal. Na een bezoek aan het Wrakkenmuseum op Terschelling meldde hij zich bij de politie om dna af te staan. ‘In september kreeg hij te horen dat zijn vader, Andries Penning, de man was die begraven lag in graf 02 op Terschelling.’

Databank

Nederland telt ten minste driehonderd graven waarvan onbekend is wie erin ligt. De meeste onbekende graven zijn op de Waddeneilanden. In 2011 zijn alle anonieme graven vanaf 1953 op de Friese Waddeneilanden geopend. Van de resten werden botfragmenten afgenomen en met een aantal daarvan lukte het om dna-profielen vast te stellen. Die liggen opgeslagen in een landelijke dna-databank van vermiste personen.

De politie roept nabestaanden van vermiste zeelieden actief op om dna af te staan. Ze kunnen zich melden bij het Landelijk Bureau Vermiste Personen. ‘We willen graag iedere dode een naam geven’, zegt Liekel Faber, specialist vermiste personen van de eenheid Noord-Nederland, tegen de Leeuwarder Courant.

De familie heeft besloten dat Andries Penning op Terschelling blijft. Aan een grafornament wordt gewerkt, meldt de krant. ‘Het is lang geleden, maar de tijd heeft hem ineens heel dichtbij gebracht’, aldus zoon Arij Penning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden