Op Spelen is de ene plak niet de andere

Hoe kan een land het totaal aan olympische medailles opkrikken? Wat is het soortelijk gewicht van een medaille? Is elke gouden medaille evenveel karaats?...

Van onze verslaggever

De Britse journalist Andrew Jennings, de vrees van het IOC, beantwoordde deze vragen aldus in een van zijn boeken.

Taekwondo was in 1988 demonstratiesport. Als eerbetoon aan organisator Seoul en dankzij een invloedrijk Zuid-Koreaans IOC-lid. Zuid-Korea, hét taekwondo-land, vaardigde opzettelijk een zwakke afvaardiging af. Anderen dan Zuid-Koreanen wonnen ook: waarmee was aangetoond dat taekwondo een 'wereldsport' was geworden, rijp voor de olympische status.

Twaalf jaar later is tae kwondo een olympische sport. De toewijzing dateert van 1994, andere landen hebben zes jaar de tijd het niveau op te krikken. In Sydney wint Zuid-Korea vier van de 24 medailles.

Nederland won in Sydney 25 medailles. Hoe kan Nederland, de nummer acht van het eindklassement (gouden medailles gaan voor) dat nationale record in Athene verbeteren? Wat is het soortelijk gewicht van de Nederlandse medailles? Is elk 'Nederlands' goud van evenveel karaat?

Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband bij het zwemmen wonnen goud in een sport met veel concurrentie. Dat geldt ook voor judoka Mark Huizinga, springruiter Jeroen Dubbeldam en wielrenster Leontien van Moorsel op de weg. Het goud (en zilver) van Van Moorsel op de baan werd behaald in disciplines met aanmerkelijk minder concurrentie.

Van Moorsel maakte bij de achtervolging op de baan wél grote indruk door het wereldrecord te verpletteren.

Hockey (de Nederlandse mannen wonnen goud) wordt in veel landen niet serieus beoefend. Dressuur (Anky van Grunsven won goud) is al decennia lang een Duits-Nederlands onderonsje.

'Winst' valt er voor Nederland vooral te boeken in het wielrennen op de baan. Er zijn veel olympische onderdelen, maar in fietsland Nederland is het wielrennen op de weg veel populairder. Bij de 'moeder der olympische sporten', de atletiek, won Nederland in Sydney (net als trouwens in Atlanta) geen enkele medaille.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden