Op smokkelpad voor loverboy of was het fantasie?

Mandy (17) moest in 2006 voor haar loverboy 20 kilo cocaïne gaan halen. Diens broer zou het hebben geregeld...

Van onze verslaggever Peter de Graaf

De eerste van de zeven verdachten die terecht staan in een omvangrijke loverboy- en drugssmokkelzaak ontkende dinsdag alles. ‘Ik ben niet de Clarence over wie Mandy het heeft’, zei de 24-jarige Surinamer Dennis P. gisteren voor de Bredase rechtbank.

Over de belastende verklaringen van een medeverdachte inzake de organisatie van drugstransporten: ‘Ze heeft een grote fantasie. Ze haat me.’

De 19-jarige Mandy uit Tilburg lijkt twee jaar geleden het slachtoffer te zijn geworden van een klassieke loverboyzaak. Ze werd gedwongen tot prostitutie, mishandeld en bedreigd. Maar ze werd volgens justitie ook gebruikt als drugskoerier.

In 2006 werd ze in de Dominicaanse Republiek op het vliegveld gesnapt met 20 kilo cocaïne in haar koffer. De rechtbank aldaar veroordeelde haar vorig jaar tot tien jaar cel.

Advocate N. Assouiki bracht onlangs een bezoek aan Mandy in de gevangenis. Ze gaf gisteren voor de Bredase rechtbank een korte opsomming van de gevoelens van haar cliënte, ver weg achter de tralies.

Mandy vindt dat ze het slachtoffer is van een loverboy: de 31-jarige Delano P., bijgenaamd Mike en broer van Dennis alias Clarence. Hij komt donderdag voor. Een derde broer, Rafael P. (22, schuilnaam Valentino), verscheen eveneens gisteren voor de rechtbank.

‘Ze voelt zich ziek na de gedwongen seks met andere mannen’, aldus haar advocate Assouiki. Ze heeft geen vertrouwen meer in mannen, ze gaat gebukt onder een lange reeks mishandelingen, vernederingen en dreigementen.

Mandy moest gsm-abonnementen aangaan. Ze werd gedwongen tot seks met de broers. Die ervaring was des te pijnlijker omdat ze al eerder in haar jeugd was verkracht.

De broers zouden haar ook hebben gedwongen naar de Dominicaanse Republiek te gaan en van daaruit een koffer met onbekende inhoud terug naar Nederland te nemen.

In de gevangenis leeft ze ‘in zeer erbarmelijke omstandigheden’, aldus Assouiki. ‘Ze vindt dat ze alles heeft verloren, inclusief haar familie. Mandy voelt dat ze is verhard.’

Voor al dat leed diende de advocate een voorlopig voorschot tot schadevergoeding in van 7.000 euro voor ieder van de zeven verdachten.

Het enige positieve nieuws was dat Assouiki van Mandy’s moeder en de ambassade in de Dominicaanse Republiek heeft gehoord dat de straf deze maand in hoger beroep is verlaagd tot 5 jaar. Maar zekerheid daarover had ze nog niet.

De rechtbankvoorzitter beschreef gisteren in het kort de loverboyzaak, die ontaardde in gedwongen drugssmokkel.

In het voorjaar van 2006 leerde Mandy, toen nog 17, loverboy Mike kennen. Al snel dwong hij haar tot prostitutie, omdat ze bij hem ‘in de schuld’ zou staan.

Begin juli sommeerde Mike haar naar de Dominicaanse Republiek te gaan. Ze wilde niet, maar toen Mike dreigde haar familie te vermoorden, stemde ze uiteindelijk toe.

Volgens het Openbaar Ministerie waren ook de twee broers van Mike betrokken bij het drugstransport dat Mandy moest gaan uitvoeren. Ook de vriendin van Dennis, de 24-jarige Zohra, en een kennis, de 27-jarige Sun-Ran, waren bij de voorbereiding betrokken.

Mandy kreeg een vliegticket en 1.000 euro zakgeld, stapte op het vliegtuig en werd in de Dominicaanse Republiek opgevangen door twee handlangers. Eerst had ze enkele dagen ‘vakantie’, al zeiden getuigen in het hotel later dat het meisje zich niet echt vrolijk gedroeg.

Mandy belde haar moeder, hoewel dat haar verboden was, en zei dat ze het vermoeden had dat ‘het niet deugde’.

Toen ze weer terug naar Nederland moest, kreeg ze volgens eigen zeggen een andere koffer. Wat erin zat, wist ze niet. Alleen Jimmy, een van haar contacten in de Dominicaanse Republiek en ook verdachte in de zaak, wist dat. Op het vliegveld werd haar naam omgeroepen. Het röntgenapparaat was onverbiddelijk: in haar koffer zat ruim 20 kilo cocaïne.

Dennis P. ontkende gisteren ook betrokkenheid bij een andere drugssmokkel, 15 kilo cocaïne uit Mexico in 2005, waarvoor eveneens mensen ‘op reis’ waren gestuurd. Volgens een getuige was Dennis alias Clarence ‘een propper’: iemand die mensen op vakantie stuurt om drugs op te halen.

‘Dat klopt niet’, aldus Dennis P. Zijn advocaat vraagt vrijspraak: ‘Er is te weinig bewijs. In de zaak van Mandy gaat het maar om één persoon die hem erbij lapt. Maar Sun-Ran is een medeverdachte die zelf tot haar nek in de drugszaken zit.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden