Op Saint Martin lijkt Lenny niet langs te zijn geweest

Lappen asfalt liggen in de berm, amper een kilometer voor de grens met het Franse deel van het eiland. Modderpoelen in de weg, gebogen elektriciteitspalen en ondergelopen huizen kenmerken dit deel van het koninkrijk....

Van onze verslaggever Stieven Ramdharie

Hier leiden prima geasfalteerde wegen, die de orkaan keurig hebben doorstaan, naar exotische vakantieparken. Elektriciteitspalen verpesten niet het aanzien van Saint Martin, want vrijwel alle draden zijn ondergronds. En in de hoofdstad Marigot is de schade minimaal.

'De infrastructuur in ons deel moet een keer goed worden aangepakt', zegt Norma Penniston, een van de duizenden inwoners van St. Maarten die zich maandag slingerend en stapvoets op de weg bewegen. 'De Fransen hebben nu toch geen last?' De Amerikaan Lou Jordan, betrokken bij de hulpverlening, is stomverbaasd. 'Voor veel toeristen is St. Maarten het gezicht van Nederland. Nederlanders bouwen toch de mooiste bruggen en wegen? Waarom dan hier niet?'

De ruim 38 duizend inwoners van het Antilliaanse eiland zullen nog even geduld moeten hebben, want het zal zeker tot Kerstmis duren voor iedereen weer elektriciteit heeft. Maakte Luis, die St. Maarten in 1995 trof, al duidelijk dat het gebied veel beter beschermd moet worden tegen orkanen, Lenny heeft dat nog eens onderstreept. Op straat pleit iedereen voor sterkere huizen, ondergronds bouwen en een beter drainagesysteem om overstromingen te voorkomen.

De lokale politici, Nederland en de Antillen moeten flink aan de slag, is het oordeel. 'Iedereen kan zien hoe dit eiland door het water en het weer wordt beheerst', zegt Roger Furlotte, een ex-genist van het Britse leger. 'Maar niemand die er iets aan doet.' Nog steeds is de grote pomp uit Nederland niet in gebruik genomen om de ondergelopen delen van de hoofdstad Philipsburg weer droog te krijgen.

Gezaghebber Dennis Richardson, de 'burgemeester' van het eiland, heeft de onvrede ook gehoord. 'Er moeten structurele maatregelen worden getroffen zodat de schade een volgende keer beperkt kan worden', zei hij maandag. 'Tijdelijk oplappen kan niet meer.' Richardson schat de schade op het eiland op zeker enkele honderden miljoenen guldens.

De tekortkomingen op het Nederlandse deel zijn een favoriet onderwerp op Laser 101, het populaire radiostation dat de inwoners tijdens de orkaan met grappen en opgewekte muziek moed insprak. Voor vrijwel iedereen was het station het enige contact met de buitenwereld. Nadat men zich drie dagen had opgesloten in kasten, wc's en badkuipen, wordt volop kritiek geleverd op het elektriciteitsbedrijf GEBE.

Met man en macht probeert het bedrijf de omgevallen palen te repareren. 'Hun treft geen enkele blaam, die jongens doen wat ze kunnen om de bewoners te helpen', zegt Bulldog, de presentator van Laser 101, die de opmerkelijke verschillen tussen het Franse en Nederlandse deel de afgelopen dagen steeds aan de orde stelde. 'Na Luis weet je dat dit eiland ooit weer getroffen wordt door een zware orkaan. Bouw dan stevige huizen. Maar dat is slechts beperkt gebeurd.'

In de woonwijken Ebenezer en Belvedere staat de toekomst van St. Maarten. Belvedere lijkt op Almere, compleet met plastic tuinkabouters in de tuinen. Op een omgewaaide vrachtwagencontainer en wat beschadigde hekken na, duidt niets erop dat Lenny hier drie dagen lang raasde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden