Op safari in de moerassen van de Flevopolder

AMSTERDAM Out of Africa into the Polder, luidt het opschrift van een glanzende folder. Afrika staat voor Nederland en de polder voor de Oostvaardersplassen. Het is een uitgestrekt natuurgebied, verboden voor mensen. Alleen in strenge winters wil een enkele schaatser nog wel eens ongewoon diep de wildernis binnendringen, om daar te worden geconfronteerd met in wakken gestruikeld wild. Aan die beslotenheid komt even een einde. Wie wil, kan er tussen april en december op safari.


De Oostvaardersplassen liggen in een uithoek van de Flevopolder. Het is een moerasgebied met rietvelden, wilgenbossen en ondiepe meren. Staatsbosbeheer en ARK Natuurontwikkeling hebben plannen ontwikkeld om het gebied toegankelijker te maken. Omdat, zeggen ze bij Staatsbosbeheer, er altijd grote vraag is naar alternatieve excursies. 'De tijd is er rijp voor', zegt een woordvoerder. De organisatoren nemen een jaar om te ontdekken of er een markt is voor inlandse safari's en of er straks niet alleen maar geld bij hoeft. 'Voor ons is het ook een avontuur.'


Op safari gaan in Afrika of een bezoek brengen aan een natuurpark in Amerika is een kostbare aangelegenheid. De Oostvaardersplassen doen voor de befaamde parken waar ook ter wereld niet onder, vindt Staatsbosbeheer. Vandaar dat niet wordt geschroomd entreegeld te vragen.


Een excursie van twee uur met maximaal vijf personen kost al gauw 300 euro. Wie een tripje organiseert van pakweg twaalf uur voor maximaal vijftig personen, telt 1.500 euro neer. Wie in oktober op safari wil, dus gedurende de bronsttijd van de edelherten, moet een toeslag neertellen van 25 procent. Veel geld, beamen ze bij Natuurmonumenten, maar zo werken excursies op maat.


Het zijn ook geen gewone excusies. Zo kan er tussen de kuddes paarden, runderen en edelherten een gedekte tafel klaarstaan. Een gids schuift aan om de tafelgasten in te wijden in de geheimen van de natuur. Ook kun je als fotograaf aan de slag op plaatsen waar normaal geen mens mag komen. En ook voor trouwreportages wordt het gebied straks opengesteld.


Net als in Afrika kunnen bezoekers zich in terreinwagens laten rondrijden; buitenlandse toeristen bijvoorbeeld. Van Nederlanders wordt verwacht dat ze ook weleens een nacht in een tipi of een schuilhut zouden willen doorbrengen om de volgende ochtend samen met de natuur te ontwaken. 'Een wekker is niet nodig.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden