Op RTL4 lachen kandidaten en presentator dat de stukken eraf vliegen. En het publiek maar klappen

Het studiopubliek van RTL4 lacht net zo hard als de Bekende Mensen op het podium. Waarom blijft onduidelijk.

null Beeld
Beeld

Oh, Wat Een Jaar!, de nieuwe zaterdagavondshow van Linda de Mol in een Zeg 'ns Aaaiaans decor, was nog maar net begonnen toen Jeroen van Koningsbrugge zei: 'Ik ben vooral bang voor de mensen die nu inschakelen en denken: waar zitten we in godsnaam naar te kijken?'

Ruben Nicolai lachte. Angela Groothuizen hinnikte. Gerard Joling gierde het uit. En Linda de Mol constateerde, tussen twee heliumgiechels door: 'We zitten te kijken naar 1985!'

Wat ze bedoelde was: naar een show waarin twee teams van twee Bekende Mensen in krankzinnige jaren tachtig-outfits (De Mol: 'Wat zie je eruit!' Joling: 'Het is vreselijk!') op een bank zaten (Joling: 'We gaan zitten, o, heerlijk!') en een quizje deden voor een tribune met opvallend veel jonge, vrolijk kijkende mensen. De teams speelden guldens bij elkaar door oude nieuwsfeiten te raden, en te raden of het publiek oude nieuwsfeiten kon raden. Bij goede antwoorden kon er in een zak met ballen gegraaid worden. Die ballen lagen in een zak die voor het kruis van de teamcaptain hing.

Van Koningsbrugge graaide een bal ter waarde van één gulden.

Joling: 'Hoeghiaghiaghiaghiaghoehoehoe!'

Groothuizen: 'Hahaha!'

De Mol: 'Hahaha!'

Joling: 'Wat een slecht spel.'

Conclusie na een uur spelen: 1985 was een hi-la-risch jaar geweest. Petje Pitamientje, Chriet Titulaer, Live Aid, Theo & Thea, Bill Cosby, Cyndi Lauper en Popie Jopie.

Jamai kwam Elton John nadoen en Angela Groothuizen herinnerde zich dat de Challenger was ontploft.

Voor die opmerkzaamheid werd geklapt.

Nicolai: 'Daar zaten mensen in. Niet zo applaudisseren.'

Het publiek lachte en Groothuizen vroeg of ze nu ballen mocht graaien.

De Mol: 'Nee. Ruben mag in de zak van Jeroen.'

Hoogtepunt van deze kruising tussen Ik Hou Van Holland en de bonte avond van kinderdagverblijf Het Simpele Zieltje was een vrouw in het publiek die net zo lachte als Gerard Joling. Ik hoorde het niet goed. Het had ook best de lach van Linda kunnen zijn, of die van Angela, of die van een van de deelnemers van The Big Music Quiz, vrijdagavond bij RTL4. Daar zeilen wekelijks acht min of meer Bekende Mensen onder leiding van Humberto Tan in totale hysterie door de popgeschiedenis. Kandidaten en presentator lachen dat de stukken eraf vliegen - waarom, dat blijft onduidelijk. En het publiek maar klappen: bij ieder regeltje refrein, bij ieder goed antwoord, bij ieder fout antwoord, bij iedere grap en tussen alle vragen door.

Uiteindelijk ging het publiek bij Oh, Wat een Jaar! naar huis met zo'n 40 euro de man en bij The Big Music Quiz kregen ze een act van het verliezende team. John Williams en Goedele Liekens dansten op 'Gangnam Style'.

Niemand verliet de zaal, of wendde gegeneerd het gezicht af. Integendeel: er werd gelachen en geklapt.

Als er ooit een tv-prijs komt voor enthousiasme tegen de klippen op, dan nomineer ik het RTL-studiopubliek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden