Op reis? Nelleke van der Krogt blijft lekker thuis

Live uit buiten- of binnenland: de kunst van het vakantievieren volgens een bekendere Nederlander. Deze week: presentator Nelleke van der Krogt ( 67 ) die thuis blijft in Nederland.

Nathalie Huigsloot
null Beeld Ivo van der Bent
Beeld Ivo van der Bent

Waarom ga je niet op pad?

Dat is me veels te druk. Ik geniet er juist van dat half Nederland vertrokken is en het hier zo lekker rustig is. Eigenlijk hou ik helemáál niet van reizen. Mensen die met pensioen gaan - in die prijsklasse zit ik nu - beantwoorden de vraag 'wat ga je nou doen?' vaak met: 'Jááá, wij gaan reizen!' Ik moet er niet aan denken zeg.

Doe je wel iets bijzonders? Dat je bijvoorbeeld om 4 uur 's middags al een Campari drinkt omdat je er zo'n vakantiegevoel van krijgt.

Vakantiegevoel? Ik weet niet wat dat is. Misschien dat andere mensen op vakantie om 4 uur denken: hé! Ik neem een glas wijn, maar dat doe ik het hele jaar al. Als ik er zin in heb, neem ik er een.

Voelt vakantie wel als vakantie als je met pensioen bent?

Ik ben dan wel gestopt met Tussen Kunst en Kitsch, maar dat betekent niet dat ik niks meer doe, hoor. Ik ben met van alles en nog wat bezig. En ook voorheen heb ik nooit naar de zomer toegeleefd in de zin van: o joepie, in juli heb ik drie weken vakantie. Ik hoefde natuurlijk ook niet dag in dag uit hetzelfde werk te doen. Ik hoop wel altijd heel erg dat het in de bouwvakvakantie mooi weer is. Als het dan regent, vind ik dat zó erg voor die mensen. Dat doet me haast pijn. Ik ben dus vooral met de vakantie van anderen bezig.

Maak je wel vakantiefoto's?

Ik maak weleens een foto van mijn rozenstruik. Die prachtige gele rozen die zo heerlijk ruiken, dat vind ik zo'n feest!

Heb je een selfiestick?

Haha... nee, als ik een selfie maak, kan het maar zo zijn dat de rest van mijn dag bedorven is. Dan denk ik: Jééézus, wat een kop. Het gaat ook altijd mis. Ik heb te korte armpjes. Dan hang ik er weer ergens scheef en vervormd op.

Wat doe je dan zoal?

Ik hou van wandelen. Liefst vroeg in de ochtend of laat in de middag, dan zijn er nog hele stukken waar je niemand tegenkomt. En verder lees ik veel. Saai hè? En toen je belde lag ik even te slapen.

In bed?

Nee, lekker in mijn luie stoel.

Lig je wel ook af en toe in je bikini in je tuin?

Nee ik ben niet iemand van bikini's. Ook niet van badpakken. En ik ga ook niet liggen bakken. Ik heb hoeden op als ik in de zon ga zitten, omdat de huid natuurlijk ouder en dunner wordt. En ik hou erg van wapperende lappen, die dekken je goed af voor de zon.

Bezoek je wel vaker kerken en musea nu?

Nee, dat doe ik het hele jaar al. Ik ben gek op musea. Maar ook daarin hou ik van rust en stilte. Ik ben niet naar de tentoonstelling van de late Rembrandt geweest, omdat het zo ongelooflijk druk was. Dan koop ik de catalogus wel.

Voel je je claustrofobisch tussen veel mensen?

Ja. Dan voel ik me opgesloten, heb ik het benauwd. Dan heb ik altijd nog maar één drive, en dat is: zo snel mogelijk weg hier. Terrasjes vind ik ook te crowdy. Ik hou van kleine gezelschappen, omdat je dan echt kunt luisteren en een aandachtig gesprek krijgt. En ik ben graag alleen. Dan zit ik gewoon een beetje voor me uit te kijken in de tuin. Heerlijk! Ik mag graag lang stilzitten en voor me uitkijken. Dat is misschien wel het fijnst van vakantie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden