Op Poetry aandacht voor Brodsky en Breytenbach

Poetry International besteedt dit jaar bijzondere aandacht aan de Zuidafrikaan Breyten Breytenbach en aan de onlangs overleden Russische dichter en Nobelprijswinaar Joseph Brodsky....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

Aan Breytenbach wordt het jaarlijkse vertaalproject gewijd waar dichters uit alle windstreken werk van de Zuidafrikaan in hun eigen taal zullen herdichten.

Behalve Breytenbach zijn ook Andries Olifant en Mazisi Kunene uit Zuid-Afrika uitgenodigd. Hun komst is een kleine opmaat naar een Zuidafrikaans poëziefestival dat Breytenbach naar het model van Poetry International wil oprichten. Martin Mooij, die dit jaar voor het laatst zelf het door hem opgerichte Poetry International organiseert, zal Breytenbach bij het nieuwe festival adviseren.

Joseph Brodsky zal worden herdacht in een programma met dichters uit de advisory board (waarvan Brodsky tijdens zijn leven deel uitmaakte) en door een aantal speciale gasten, onder wie Aleksandr Koesjner, die Brodsky beschouwde als een van zijn voorbeelden.

Volgens Martin Mooij zal er een cd worden gemaakt van dit herdenkingsprogramma. Op die cd zullen ook opnamen komen van optredens van Brodsky zelf. Brodsky heeft sinds 1974 meegewerkt aan het festival.

Mooij: 'We hadden hem uitgenodigd omdat hij de enige Rus was die kon komen. Omdat hij in Amerika woonde. Pas achteraf bleek dat we daarmee meteen ook de grootste Russische dichter hadden binnengehaald.'

Poetry International, dat dit jaar voor de 27e keer wordt gehouden, vindt plaats van 14 tot en met 22 juni. Onder de genodigde dichters bevinden zich Homero Aridjis (Mexico), Tahar Ben Jelloun (Marokko/Frankrijk), Péter Kántor (Hongarije), Adrian Mitchell (Engeland), dichters uit onder meer Korea, Taiwan, de Philippijnen, Japan, Israël en Palestina.

Uit Nederland komen Jo Govaerts, Luuk Gruwez, Neeltje Maria Min, Peter Nijmeijer, Theo Verhaar en Peter Verhelst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden