Op pad met de Rotterdamse lijsttrekker van Denk: 'We hebben geschiedenis geschreven'
Rik Kuiper bericht tot aan de gemeenteraadsverkiezingen vanuit Rotterdam. Aflevering 12: op pad met Stephan van Baarle van Denk.
Stephan van Baarle kan nauwelijks een meter lopen in het partijkantoor van Denk aan de Schiekade, of hij wordt door iemand omhelst. Het is even na negenen, de eerste exitpoll is bekend en er staat een brede lach op het gezicht van de 26-jarige lijsttrekker van Denk.
Vier van de 45 zetels lijkt zijn partij hier in Rotterdam te gaan krijgen. En daar is Van Baarle blij mee, al hoopte hij eerder op de dag nog dat het er zes zouden worden.
'Dit is echt een prestatie van formaat', stamelt hij op het plaatsje achter het gebouw, waar hij een snelle sigaret rookt. 'We hebben geschiedenis geschreven. Binnen vier maanden hebben we dit neer kunnen zetten', zegt hij. 'Als we dit doorzetten, doen we over vier jaar echt mee om de grootste te worden in Rotterdam.'
Thuiswedstrijd
Van Baarle heeft dan al een lange dag achter de rug. In de ochtendspits stond hij folders uit te delen op het Centraal Station, na de lunch ging hij naar de Afrikaandermarkt om er nog een stapel doorheen te jagen.
'Gaat u nog stemmen?', vroeg hij tussen kramen met noten en dadels aan elke voorbijganger. 'Stem dan Denk!'
Dit was een thuiswedstrijd, wist hij. Zijn partij had de afgelopen maanden nauwkeurig bestudeerd in welke wijken de partij vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen veel stemmen had gehaald. De Afrikaanderwijk, waar veel bewoners migratieachtergrond hebben, was daar een van, net als bijvoorbeeld Delfshaven. Daar stond veel op het spel, daar konden ze in elk geval een goede score halen.
Grap
Veel reacties op de markt waren dan ook positief. Mensen lachten en knikten naar Van Baarle, anderen antwoordden dat ze al op Denk gestemd hadden of dat ze dat later nog zouden doen.
'Honderd procent zeker', zei de eigenaar van een kraam waar één paar schoenen 15 euro kost en twee paar 25 euro.
'Heel goed', zei Van Baarle.
Natuurlijk waren er ook mensen als die vrouw die aan de rand van de markt een zak patat zat te verorberen. Zij maakte de grap die Van Baarle inmiddels al tientallen, zo niet honderden keren hoorde en waar hij best om kan lachen.
'Denk?' zei ze. 'Ik denk het niet!'
Loodzware campagne
Toen de flyers op waren, wandelde Van Baarle stembureau 337 binnen, waar hij aansloot in de rij. Daar stond hij dan, in zijn pak met zwarte jas erover, de haren netjes in de gel, de ogen rood doorlopen.
Want ja, de wekenlange campagne was 'leerzaam, leuk en eervol', maar ook loodzwaar. Het voelde alsof hij een marathon had gelopen. Hij begon zelfs weer met roken.
'Stephan, heb je nog wat te zeggen?' vroeg partijgenoot Ayden Peksert, nadat de lijsttrekker om drie uur stipt zijn stemformulier in de stembus had gedeponeerd.
'Het zal niet verrassen dat ik mijn stem uitbracht op Denk', zei Van Baarle tegen de filmende telefoon.
Lees verder onder de afbeelding.
Meebeslissen
En nu, even na negenen, heeft hij dus die vier virtuele zetels in zijn achterzak. Straks zal hij naar het stadhuis wandelen, waar hij de rest van de uitslagenavond zal doorbrengen.
Daar aan de Coolsingel begint straks zijn politieke carrière, vanuit het statige stadhuis zal hij straks strijden tegen discriminatie, zal hij proberen de kansenongelijkheid in het onderwijs te verminderen en de armoede in de gemeente Rotterdam te verminderen. Want dat, zo zegt hij, zijn de drie punten waar we hem over vier jaar op mogen afrekenen.
En ja, zijn partij is eventueel ook bereid verantwoordelijkheid te nemen. Van Baarle wil niet alleen meepraten, zegt hij. Hij wil ook meebeslissen. Als wethouder?
'Daar kan ik nog niets over zeggen.'
Wie is de grootste in uw gemeente?
Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog over de gemeenteraadsverkiezingen.
Hoe is gestemd in uw woonplaats? Bekijk hier de uitslagen per gemeente, net als de uitslag van het referendum over de WIV per gemeente.
Rotterdam Kiest
Verslaggever Rik Kuiper verkende de afgelopen weken de verkiezingsthema's die spelen in Rotterdam, van patsercontroles tot de mogelijke bouw van een nieuw stadion.