OP = OP
Twee maanden stilte op vragen over woekerpolis...
De woekerpolis heeft financiële consumenten alerter gemaakt. Want misschien was het Suzanne Wigchert uit Etten-Leur vroeger, zeg maar voor de crisis, niet opgevallen dat er erg rare bedragen staan in haar 'informatie over uw persoonlijk strategisch plan' van verzekeraar Reaal.
Op de laatste dag van 2010 was het saldo van haar polis 16.460 euro en 67 cent. Als we het historisch rendement van 5,79 procent als uitgangspunt nemen, zo rekent Reaal Wigchert voor, dan is dat 12.159 euro en 93 cent op 31 augustus 2031.
Huh? 'Als mijn saldo tot de einddatum 5,79 procent zou groeien, dan kan het volgens mij nooit lager worden dan mijn huidige saldo', schrijft Wigchert nuchter aan Reaal. Ze wil opheldering. En niet alleen over deze vreemde waardedaling.
Want ze betaalt ook elk jaar 198,77 euro aan 'kosten verzekeringsmaatschappij' en 122,64 euro 'kosten verzekeringsadviseur'. 'Die adviseur heeft tien jaar geleden ooit een uurtje met ons gesproken en is alweer enkele jaren failliet.' En die twee keer per jaar dat Reaal een briefje stuurt, 'dat zal toch geen 198,77 euro kosten?'
Wigchert daagt Reaal uit: 'Dit is pure diefstal, dus dit moet wel een woekerpolis zijn.' Maar de klantgerichte termijn van vijf werkdagen ging voorbij en Wigchert hoorde niets. Na bijna twee maanden stilte schrijft ze: 'Nu ga ik Op=op cc'en.'
Nou Reaal, wat ging hier mis? 'Omstandigheden. We hebben mevrouw Wigchert onze excuses gemaakt.' Haar mailtje ging eerst naar de verkeerde afdeling. En ze had als 'herhaald verzoek' met voorrang behandeld moeten worden. Wigchert krijgt nog deze week antwoord en Op=op weet het dan ook.
...een consumentencijfer als was het de AEX
Op=op krijgt concurrentie van een website voor en door consumenten. U dus. U kunt daar, op Preferenso.nl, aan bedrijven en organisaties duidelijk maken wat u van ze vindt. U, als klant, hoort immers centraal te staan.
Op grond van uw rapportcijfers voor service en kwaliteit weten toekomstige klanten of ze wel of niet met een bedrijf in zee willen gaan. Onderzoek wijst uit dat klanten hun aankoopbeslissingen in bijna tweederde van de gevallen baseren op het oordeel van andere klanten.
De site is een initiatief van marketeer Linda Schulte. De T-Mobile actie van cabaretier Youp van 't Hek sterkte haar. 'Nederland heeft behoefte aan één onafhankelijk platform waar klanten hun meningen kunnen bundelen en zo andere klanten en het bedrijf kunnen adviseren', verklaart Schulte. Haar droom is een nationaal gedragen Preferenso-rating. Die klanttevredenheidsindex moet complete boardrooms doen sidderen van angst of spinnen van tevredenheid. Een index die net zo belangrijk wordt als de AEX.
Vraag van Op=op aan Schulte: 'Is het liefdewerk oud papier? Of moet u ervan leven?' Het antwoord: advertentiemodel. 'Waar veel consumenten komen, komen ook adverteerders.'
Bevalt uw autoverzekering? Mail deze en andere ervaringen naar op=op@volkskrant.nl
undefined