op=op

Silke Möller voert al sinds 1999 een verbeten strijd met de Postbank, die inmiddels is omgedoopt tot ING. Door fouten van de bank zegt ze zo'n 20 duizend euro te zijn verloren. 'Dat het een cold case is die is verjaard maakt niets uit', zegt Möller. 'Ik zie dat banken allerlei slachtoffers van fraude schadeloos stellen. De Postbank moet dat bij mij ook doen', zegt Möller.

Postbank boekt 20 mille over...

Volgens Möller is in 1999 een een overschrijvingsformulier van haar gebruikt om geld over te sluizen naar een katvanger. Er ging 41 duizend gulden van haar rekening naar mevrouw Beck. Möller had even veel geld op haar rekening staan omdat ze net in de afwikkeling van haar scheiding zat.


Direct nadat het geld was overgeschreven, werd het maximaal toegelaten bedrag van 25 duizend gulden opgenomen. Möller zag dat er geld van haar rekening was afgeschreven en waarschuwde de Postbank. Ze wilde dat die de rekening van Beck blokkeerde. In eerste instantie deed de bank dat maar deze blokkade werd al snel weer opgeheven. Onderzoek van de politie wachtte de bank niet af. De Postbank zei volgens Möller dat Beck een goede klant was. De rest van geld (16 duizend gulden) verdwijnt zonder dat Möller er iets tegen kan ondernemen.


... die in het niets verdwijnt...

Möller verwijt de bank de ongebruikelijk grote transactie niet voldoende te hebben gecontroleerd. Als de bank dat had gedaan, had een bankmedewerker kunnen zien dat de handtekening op knullige wijze was vervalst. Bovendien was dan opgevallen dat het ging om een overschrijfkaart met een oud adres.


Möller wilde een rechtszaak beginnen tegen de Postbank. Ze zag daarvan af toen de bank liet doorschemeren over een heel lange adem te beschikken. Bovendien had ze niet genoeg geld om een zaak aan te spannen.


Möller bekeek een uitzending van Kassa waarin hoogleraar Gerhard Rijken sprak over katvangers en de Geschillencommissie bankzaken. Zijn advies was destijds het via de rechtbank en niet via de geschillencommissie te spelen. Die zou niet onpartijdig zijn en bovendien was het advies bindend. 'Jaren later had ik nogmaals contact met hem en heeft hij mij toen geadviseerd om de zaak in te dienen bij het Kifid. Helaas was mijn zaak toen verjaard', zegt Möller.


... 'maar dat is onze schuld niet'

Möller wint twee keer een rechtszaak van Beck. Die wordt veroordeeld tot het betalen van 41 duizend gulden. Daar schiet Möller weinig mee op. Na de dreiging dat Beck failliet wordt verklaard, zegt ze bereid te zijn 100 euro per maand te willen betalen. Möller accepteert dat niet. 'Dat gaat een tijdje goed maar daarna moet ik weer gaan zeuren om mijn geld.'


De curator laat Möller weten dat Beck haar dienstverband bij de 'Stichting rechtsherstel Sinti en Roma' eind januari 2009 heeft beëindigd en dat zij voor onbepaalde tijd door Frankrijk gaat reizen. 'Ik weet niet of het klopt. Wat moet ik doen? Achter die mevrouw aanreizen?'


Omdat het onmogelijk is haar geld bij Beck te halen, vindt Möller dat de Postbank zijn verantwoordelijkheid moet nemen. ING zegt geen reden te zien de schade te vergoeden. Volgens de bank is het de schuld van Möller dat haar overschrijvingskaart in verkeerde handen is gevallen. Bovendien leek de handtekening op die van Möller, stelt de bank.


Ooit getroffen door fraude bij automatische incasso?Mail uw ervaringen en meer aan Op=op@volkskrant.nl


Bijdrage: Frank van Alphen


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden