Op 'open mic' geen winnaars of verliezers

Voor het podium in de Rotterdamse club Calypso schuifelt een groepje jongens onrustig heen en neer. Zenuwachtig zuigen ze aan hun sigaretten....

Elke eerste donderdag van de maand drommen beginnende rappers samen in Calypso waar ze hun skills kunnen demonsteren, een open mic in hiphoptaal. Zo'n open mic is een essentieel onderdeel van de hiphopcultuur. Zelfs Eminem ging zijn eerste confrontatie met publiek en concurrenten aan op een open mic, zo maakt de film 8 Miles duidelijk.

Er is een vaste kern van ongeveer zestig rappers die hier regelmatig komt, zegt Sigmar Vriesde, initiatiefnemer van Calypsounds, zoals deze open mic heet. 'Veel van die jongens - jammer genoeg komen er nog maar amper meiden - hebben een gewone baan als ambtenaar of ze werken in de havens of zo. Dit is de enige manier waarop ze zelf iets kunnen doen met hun grote passie: hiphop.'

Daarom is de open mic laagdrempelig van opzet. Entree is gratis en de rappers hoeven zich niet van te voren in te schrijven. ' Al zijn er regels. 'Geen sexisme of racisme.'

Hoewel lang niet alle bezoekers 'lieverdjes' zijn is bij Calypsounds nog nooit gevochten. 'Hier worden conflicten met de microfoon opgelost', aldus Vriesde. Als zo'n battle, de verbale variant op het aloude armpje drukken, dreigt te ontsporen is er altijd nog de host Atactic die de hoogopgelopen emoties al rappend weet te sussen.

Op Calypsounds zijn er geen winnaars en verliezers. Alle rappers, goed én slecht, krijgen props oftewel respect van het publiek, wat wordt geuit met gefluit, gegil en het imiteren van blaffende honden. Vooral rappers die freestylen (improviseren op wat anderen rappen) scoren hoog in decibellen uit de zaal.

Onderling tonen de rappers hun instemming door nonchalant een vuist tegen het hart te drukken. Want ook op non-verbale wijze proberen ze elkaar te imponeren met coole poses. Al lukt dat niet altijd. Een stoere jongen met een dik donsjack en intimiderende armbewegingen houdt in zijn onervarenheid de microfoon te ver van zijn mond; zijn woordenvloed strandt aan de rand van het podium. Onder een minzaam applausje druipt hij met gebogen hoofd af. Maar volgende maand kan hij zich revancheren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden