'Op ontwikkelingshulp korten is misdadig'

Wereldbank-president J. Wolfensohn heeft op de jaarlijkse gezamenlijke bijeenkomst van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) fel uitgehaald naar het onwikkelingsbeleid in de rijke landen....

Van onze verslaggever

'De afname van de internationale ontwikkelingshulp in de afgelopen tien jaar is misdadig', oordeelde de Amerikaan op een persconferentie in Praag, waar de jaarvergadering dit jaar wordt gehouden.

Wolfensohn drukte de rijke landen op het hart hun morele en sociale verplichting te nemen. 'Ik hoop dat de wereldleiders zullen herkennen dat ze nu in actie moeten komen voordat het te laat is.'

Volgens Wolfensohn is het moment nu goed. De internationale economische groei piekt dit jaar volgens het IMF, maar zal naar verwachting nog jaren boven de 4 procent uitkomen. De Wereldbank hoopt dat ontwikkelingslanden meer van de groei zullen profiteren.

De westerse ontwikkelingshulp stijgt niet mee met de economische groei. Sinds 1992 is de hulp gedaald van 60 naar 56 miljard dollar. Internationaal hebben de westerse landen afgesproken om 0,7 procent van hun nationaal inkomen te spenderen aan ontwikkelingshulp. Wereldwijd zijn er maar vier landen die dit percentage halen: Noorwegen, Zweden, Denemarken en Nederland.

Het gemiddelde internationale percentage ligt nu op 0,24 procent. In 1992 was dat nog 0,3 procent. Wolfensohn wijst erop dat de komende 25 jaar de wereldbevolking zal groeien van 6 naar 8 miljard mensen. Bijna de gehele groei zal plaatsvinden in de Derde Wereld. 'De ontwikkelde wereld kan niet naar dit cijfer en de toekomst kijken, zonder zich het lot aan te trekken van de derde wereld', aldus de Wereldbank-president.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden