Op naar het jaarlijkse gejeremieer

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal beleefde vorig jaar een primeur: voor het eerst in de twaalfjarige geschiedenis van de spellingwedstrijd eindigden drie deelnemers op de eerste plaats....

Desondanks maakten de Vlamingen Caroline Schrijvers, Jean Spelmans en Jozef Lamberts ieder drie fouten in het Dictee, dat de titel De portemonnee droeg, en dat handelde over de vervanging van de nationale munt door de euro. De plaatsen vier en vijf gingen eveneens naar Vlamingen, met respectievelijk zes en acht fouten, waarmee hun zege compleet was.

Het Dictee De portemonnee bevatte een aantal problemen waar menig deelnemer geen raad mee wist. Achtuurjournaal, bijvoorbeeld, werd maar zelden correct gespeld, evenals marokijnen en rock-'n-rollmuziek, en de trits cappuccino, carpaccio of chipolatapudding was menigeen ook te veel. De onbekendheid met de spelling van het woord gejeremieer maakte dat sommigen er maar een slag naar sloegen.

Voor de dertiende maal wordt dit jaar het Groot Dictee georganiseerd - niet het nationaal dictee, zoals het in de wandeling heet, want door de deelname van de Vlamingen is het, net zoals bij korfbalinterlands, immers een internationale aangelegenheid. De televisieuitzending is op maandag 16 december, van 20.25 tot 22.00 uur bij de NPS op Nederland 3. De opnamen worden gemaakt op zaterdag 14 december in het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag. De organisatie is in handen van de NPS en het productiebureau Men at Work, in samenwerking met de Volkskrant in Nederland en De Standaard in Vlaanderen.

Zoals gebruikelijk presenteert Philip Freriks het Dictee. Hij doet dat onder toezicht van de vaste jury van de afgelopen jaren, bestaande uit oud-politicus Henk Vonhoff, tevens de voorzitter, de Vlaamse nieuwslezeres Martine Tanghe, de Leidse hoogleraar lexicologie Piet van Sterkenburg (medesamensteller van het 'Groene Boekje', en Theo Janssen, hoogleraar taalkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Aan het Dictee in de Eerste Kamer doen zestig deelnemers mee: veertig Nederlanders en twintig Vlamingen. Dertig van hen (twintig Nederlanders en tien Vlamingen) behoren tot de categorie van de zogenoemde prominenten. Zij zijn afkomstig uit de wereld van politiek, sport, literatuur, theater en televisie. Aan Nederlandse kant treden onanderen aan PvdA-Kamerlid Nebahad Albayrak, schrijver René Appel, Journaal-redacteur Job Frieszo, actrice Katja Schuurman, RTL-nieuwslezeres Suzanne Bosman, Studio-Sport-presentator Tom Egbers, publicist en filmmaker Theo van Gogh en zangeres Fréderique Spigt.

Namens de Vlamingen worden onder anderen verwacht senator Meryem Kaçar, cabaretière Els De Schepper, tv-presentatrice Phara De Aguirre, tekenaar Herr Seele en tv-presentator Jo Van Damme.

De overige dertig deelnemers, twintig uit Nederland en tien uit Vlaanderen, worden geselecteerd op basis van een voorronde die voor Nederland vandaag in de Volkskrant staat (hieronder). De winnaar van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal kwam tot nu toe altijd uit deze categorie.

Wie wil meedingen naar een plaats in een van de bankjes in de Eerste Kamer, moet de twee spellingtests hieronder maken, de bon invullen en het geheel in een gefrankeerde envelop opsturen naar de Volkskrant. Uit de foutloze inzendingen worden de twintig Nederlanders geselecteerd die op 14 december mogen meedoen. Uiterlijk op 21 november moeten de inzendingen binnen zijn. De selectie geschiedt op basis van een evenwichtige verdeling naar geslacht, leeftijd en provincie. De uitslag van de voorronde wordt gepubliceerd in de Volkskrant van 7 december.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden