Op naar de roestbergen en het gifmoeras

In een barre wereld na de eerstvolgende milieuramp blijkt de oerdomme geitenhoeder Sooike uitverkoren te zijn om de strijd aan te binden met de Duistere Heer. Hij wordt daarbij geholpen door beroepsleugenaar Mex, die zijn oma verkocht voor een kapotte motorfiets. Ook zijn daar Gor, die zo sterk is als een reus maar toch 'dwergje' wordt genoemd en de bange geit Sancho, die denkt dat Sooike werkelijk kan toveren.


De glanzende stad, het nieuwe boek van Thijs Goverde, staat bol van ruig en humoristisch verteld avontuur en bevat prachtige beelden van een wereld na de zondvloed, waarin overleven niet eenvoudig is. Jammer dat de auteur geen maat kan houden in het knipogen naar andere avonturenverhalen. Daardoor slaagt hij er niet helemaal in om te overtuigen.


Goverde (1971) maakte er nooit een geheim van: hij heeft een onverwoestbare voorliefde voor de kinderboeken- en avonturenklassiekers uit zijn eigen jeugd. In De glanzende stad strooit hij met verwijzingen naar De brief voor de koning van Tonke Dragt, In de ban van de ring van J.R.R. Tolkien, striphelden Asterix en Obelix, de film Mad Max, het Nieuwe Testament en het oeuvre van Paul Biegel, van wie hij het zo geheimzinnig klinkende, verkorte woord 'tover' heeft gepikt.


Goverde citeert openlijk en zijn schatplichtigheid staat charmant, maar de lezer blijft zich afvragen: moeten wij deze eclectische potpourri nu wel of niet serieus nemen? Het valt te betwijfelen of de auteur dat zelf weet. Het ene moment hangt hij de kindercabaretier uit, het andere wil hij je meenemen in het drama van een tot het uiterste getergd personage.


De jolige, alwetende verteller - 'Nu is het nodig om één klein dingetje over de motorman te vertellen' - stelt zich geregeld als een middeleeuwse troubadour op tussen zijn publiek en de gebeurtenissen, waardoor het verhaal niet uit de verf komt. Dat De glanzende stad toch enige indruk maakt is in belangrijke mate te danken aan de fantasievolle schilderingen van de bekroonde illustrator Charlotte Dematons, bekend van het succesvolle prentenboek zonder woorden Sinterklaas (2007) en haar sfeervolle monnikenwerk voor de jongste uitgave van De sprookjes van Grimm (2005).


Het penseel van Dematons neemt de lezer mee door de dorre woestijn, naar het bedolven mijndorp, de roestbergen, het gifmoeras en uiteindelijk die geheimzinnige stad waar iedereen het wél goed zou hebben.


Tot nu toe verscheen het werk van Goverde met tekeningen van wat mindere goden, maar met een van Nederlands beste illustratoren aan zijn zijde krijgt zijn vertelkunst de ambitieuze uitstraling die er bij past. Want Goverde imiteert wel de júiste schrijvers. In Nederland is een schrijnend tekort aan dit soort onversneden avontuur voor basisschoolkinderen. Goverde is een van de weinige schrijvers die in dit door kwaliteitsauteurs verwaarloosde genre een behoorlijk niveau bereikt. Het wachten is alleen nog op het moment dat hij zijn voorbeelden ontstijgt of zijn eigen verhaal gaat vertellen.


Maar misschien wil Goverde gewoon de paljas zijn. Dat lukt hem prima. Zijn vrolijke mengelmoes van strip, avontuur, filmcitaten en actuele wereldproblemen als armoede en milieuvervuiling is onmiskenbaar geestig.


Eeuwig zonde dat het weekblad Donald Duck geen kinderverhalen meer publiceert. Goverde debuteerde daar en zou er nog steeds op zijn plek zijn.


Thijs Goverde: De glanzende stad.

Illustraties van Charlotte Dematons. Holland; 144 pagina's, € 15,90.


ISBN 978 90 2511 165 6. Vanaf 10 jaar.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden