Nieuws

Op meer dan veertig plekken klonk een ‘klimaatalarm’; protesten tegen lockdown lopen uit de hand

In meer dan veertig steden begonnen zondag om twee uur protestacties voor een ‘eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid’. In Den Haag is een ander protest, tegen de coronamaatregelen, uitgemond in rellen.

Niels Waarlo
Demonstranten tijdens de klimaatdemonstratie in Rotterdam. Beeld ANP
Demonstranten tijdens de klimaatdemonstratie in Rotterdam.Beeld ANP

In de organisatie achter het ‘klimaatalarm’ zitten onder meer Greenpeace, Extinction Rebellion en Oxfam Novib, die met de verkiezingen voor de boeg het klimaatprobleem op de agenda willen zetten. Ze vinden dat de overheid bedrijven meer moet laten betalen voor klimaatschade en willen dat de miljarden euro’s aan coronasteun worden ingezet om Nederland ‘eerlijker en groener’ te maken.

Omdat demonstreren in de buitenlucht zo beperkt is vanwege de coronacrisis, is er ook een online protest georganiseerd. Dat gebeurde in de vorm van een anderhalf uur durende livestream, aan elkaar gepraat door televisiepresentator Aldith Hunkar. Hierbij kwamen gasten langs, en waren zowel beelden van de demonstraties als van mensen thuis te zien. Er zouden zich, voor de fysieke en de digitale actie samen, in totaal zo’n dertigduizend mensen hebben aangemeld.

Buiten ging het – opnieuw vanwege het virus – om ‘stilstaande marsen’, waarbij demonstranten een minuut lang lawaai maakten met onder meer trommels, wekkers en pannen. Dit gebeurde om 15.00 uur. Op sommige plekken luidden toen ook de kerkklokken. De demonstraties vonden onder meer plaats in Breda, Middelburg en Rotterdam. Per gemeente is een maximaal aantal deelnemers vastgesteld.

Koffie drinken

Zondag waren ook honderden mensen van plan om vanaf 14.00 uur ‘koffie te drinken’, uit protest tegen de coronamaatregelen, op het Malieveld in Den Haag. Dit was overigens in de buurt van het klimaatprotest daar, op de Koekamp. Bij beide protesten liet Den Haag maximaal tweehonderd mensen toe.

Op het Malieveld liep dit aantal uiteindelijk op tot duizenden demonstranten, waarvan een groot deel geen afstand hield. De politie riep andere geïnteresseerden op niet meer te komen, en sloot enkele wegen op en rond het Malieveld af. Ook het treinverkeer naar Den Haag werd stilgelegd. Uiteindelijk besloot de burgemeester het protest te ontbinden.

De marechaussee voert charges uit op het Malieveld in Den Haag. Beeld AFP
De marechaussee voert charges uit op het Malieveld in Den Haag.Beeld AFP

Toen een deel van de aanwezigen niet wilde vertrekken, voerde de politie charges uit, waarbij ook politiepaarden en een waterkanon werden ingezet. Relschoppers bekogelden agenten met vuurwerk. Er zijn meerdere arrestaties verricht.

In Amsterdam vond zondag een kleinschaligere bijeenkomst plaats uit protest tegen de coronamaatregelen, op het Museumplein. Het ging er rustiger aan toe dan in Den Haag, toch kondigde de gemeente ook hier een noodbevel af en moest iedereen vertrekken. Volgens de politie hielden aanwezigen zich niet aan de coronaregels.

Ook eerder liepen dit soort koffiedrinkbijeenkomsten meermaals uit op confrontaties met de politie. Vorige week nog moest de Mobiele Eenheid het Museumplein in Amsterdam leegruimen. De politie had de aanwezigen gesommeerd te vertrekken vanwege het niet naleven van de coronaregels, waarna een deel bleef. 28 personen werden gearresteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden