Op Malta is alleen toerist welkom

Toeristen zijn welkom op Malta, want die blijven maar even. Verder blieven Maltezers geen buitenlanders, en al helemaal niet als het Afrikanen zijn, blijkt uit een onderzoek....

Ruim 97 procent van de Maltezers vindt dat geen enkele buitenlander zich zou mogen vestigen op hun eiland. Slechts 2,3 procent had daar geen problemen mee. Dit blijkt uit een telefonisch onderzoek van de Maltese socioloog Mario Vassallo van de Universiteit van Malta onder 300 respondenten.

Als het al zou moeten dan heeft 95 procent van de ondervraagden weinig problemen met Europese buren. Als dat Chinezen zouden zijn, valt de acceptatiegraad terug naar 32 procent, bij Amerikanen is dat 27 procent .

Gaat het om andere rassen of nationaliteiten, dan loopt de acceptatiegraad zelfs sterk terug: 95,3 procent wenst geen Palestijnse buren, 93,7 procent geen Arabieren, 90 procent geen Afrikanen en 89 procent geen joden.

Volgens de Maltese Sunday Times geldt de traditionele gastvrijheid dan ook slechts voor toeristen en tijdelijke inwoners. De maatschappij is veel racistischer en intoleranter dan we dachten, schrijft de krant naar aanleiding van het onderzoek van Vassallo.

Uit diens onderzoek blijkt verder dat 21 procent van de ondervraagden vindt dat buitenlanders asiel mogen krijgen als ze in eigen land worden vervolgd om hun politieke ideeën, of vanwege oorlog, hongersnood of armoede. Verder vindt 16,7 procent dat personen die al een vluchtelingenstatus hebben onderdak zouden moeten krijgen, 8,3 procent is daar tegen.

Op de vraag of huidskleur een rol mag spelen bij de behandeling van een asielaanvraag zei slechts 17,3 procent nee.

Ook religie blijkt een grote rol te spelen in de afwegingen: bij 79,3 procent van de ondervraagden zijn moslims niet welkom, 76,7 procent vindt joden ongewenst. Ook atheïsten worden stevig gewantrouwd: 78 procent acht ze ongewenst. Maar zelfs medechristenen – vrijwel alle Maltezers zijn katholiek – zijn niet echt welkom: slechts 67,3 procent wil ze wel gedogen.

Volgens prof. Vassallo is veel van de weerstand te verklaren uit de stroom veelal Afrikaanse immigranten die vaak via Libië op het eiland aankomen en aan de terroristische aanslagen van de laatste jaren in Europa. Hij meent dat Malta is opgescheept met een paar sociale en morele problemen van formaat, zo zegt hij in de Sunday Times.

De Nederlandse rechtbanktolk Lenie Reedijk die zeven jaar op Malta woonde, kan die conclusie slechts beamen. Vlak voordat zijn onderzoek werd gepubliceerd schreef zij een ingezonden brief in de Sunday Times waarin ze vroeg de term illegale immigranten niet te gebruiken voor de bootvluchtelingen die vanuit Noord-Afrika aankomen.

Deze mensen hebben het recht om asiel te vragen, ze worden pas illegaal als ze onderduiken nadat een grondig onderzoek had uitgewezen dat hun aanvraag onterecht is, betoogde ze. En passant verwees ze naar het hoge geboortecijfer op het eiland – dat door de kerk hartelijk wordt toegejuicht. Die bevolkingstoename heeft ook geen negatieve gevolgen voor het eiland gehad betoogde ze.

De brievenrubriek van de Sunday Times was vervolgens te klein voor de stroom afkeurende reacties die ze over zich heen kreeg. Ze was zelf een vreemde eend in de bijt, moest Malta dezelfde euthanasie- en abortuspraktijken gaan toepassen die in Nederland gewoon zijn? Kortom, voor Lenie Reedijk was het tegenoffensief illustratief voor de intolerantie waar ze juist zo tegen had gewaarschuwd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden