'Op maandag spioneren we'

Portret van een kind in zijn slaapkamer. Dit ben ik: Billie van Oosterom (8).

'Sokken hebben altijd zo'n stukje waar ze zijn dichtgemaakt. Als je loopt, voelt dat heel vervelend.' Beeld Adriaan van der Ploeg
'Sokken hebben altijd zo'n stukje waar ze zijn dichtgemaakt. Als je loopt, voelt dat heel vervelend.'Beeld Adriaan van der Ploeg

Met wie woon je?

Met mijn vader Robert en mijn moeder Ellie.

Op welke school zit je?

Ik zit op RSV-Noord in Rotterdam. Over de trap daar zijn al zo veel kinderen gelopen dat de treden helemaal glad zijn. Daar kun je leuk overheen glijden.

Wie zijn je beste vriendinnen?

Doris, die woont hiernaast. En Bo. Met haar en nog een paar meiden van school heb ik een soort club. Op maandag spioneren we. Dan volgen we een van de jongens uit de klas zonder dat hij het ontdekt. Dinsdag is knutseldag, woensdag toneelstukjesdag en donderdag weet ik eigenlijk niet. En op vrijdag mag alles.

Wat zijn je hobby's?

In mijn kamer hutten bouwen. Met knijpers hang ik doeken van mijn ene bed naar het andere. Ik heb twee bedden, voor als er iemand komt logeren. Na de zomervakantie wordt mijn kamer verbouwd. Dan krijg ik beneden een bureau en gaan we verven. Geen lichtroze, dat haat ik. Ik hou van de combinatie geel, oranje, rood, paars, blauw en groen.

Waar ben jij goed in?

In tekenen. Ik wil later illustrator worden. Mijn lievelingstekeningen zijn die grappige in De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen. Een meisje wordt er bijvoorbeeld achterna gezeten door Gorgonzola, een vis die naar kaas ruikt.

Wat vind je echt niet leuk?

Sokken aantrekken. Sokken hebben altijd zo'n stukje waar ze zijn dicht-gemaakt. Als je loopt, voelt dat heel vervelend. En aan tandenpoetsen heb ik een hekel, omdat het saai is.

Hoeveel zakgeld krijg je?

Ik krijg niet echt zakgeld. Maar als papa en mama aan het eind van de week muntjes overhouden in het kleine vakje, krijg ik weleens wat. Ik koop er nooit iets van. Mijn moeder doet het in een tasje en opa brengt het naar de bank. Als ik graag iets wil, krijg ik dat wel van mijn ouders.

Wat is je belangrijkste bezit?

Een vaasje van Sebastiaan Straatsma. Hij maakt weleens vazen voor mijn vader. Ik kreeg er eentje met allemaal hartjes. Er staat Billie op, en Robert.

Wat vind je het leukste aan jezelf?

Mijn voeten, want het zijn echt balletvoeten, ze kunnen helemaal naar beneden buigen. Ze hebben wel een nadeel: ze zijn heel dun. Schoenen zijn voor mij vaak te breed.

Waar kun je om huilen?

Mijn guppy's hebben zelfmoord gepleegd. We hadden een groot aquarium van 20 liter, maar de stroming erin was te hard. Toen zijn ze eruit gesprongen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden