Op Li Xiaoxia krijgt Li Jiao geen vat

De nummer twee van de wereld stuurt de sterkste Nederlandse in de kwartfinales van links naar rechts over de tafel en weer terug. Li Jiao werd kansloos uitgeschakeld.

LONDEN - Tafeltennis

Kwartfinale vrouwen

Voor Li Jiao was het olympische tafeltennistoernooi dinsdag in de kwartfinales voorbij, al evenaarde ze er maar mooi de beste prestatie van Bettine Vriesekoop in 1988 mee. Het moest haar alleen nog even worden verteld na een kansloze nederlaag tegen haar vroegere landgenote, Li Xiaoxia uit China.

'Voor records speel ik niet', zei de kopvrouw van het Nederlandse tafeltennis beslist. Oplossingen verzinnen tegen de een na beste speelster ter wereld, dat was dinsdag de bedoeling in het Londense Excel Centre. Een nieuw record kwam er zoals verwacht niet. En een manier vinden om het spel van Xiaoxia te ontregelen, kreeg ze evenmin voor elkaar.

Van links naar rechts en weer terug werd Jiao over de tafel gestuurd. Alleen bij 9-9 in de tweede game mocht ze even hopen op een moment van zwakte bij haar tegenstander. Die liet de Nederlandse soms zelfs uitlopen naar een ruime voorsprong, om dan alsnog koeltjes en gedecideerd orde op zaken te stellen.

Wat had Li Jiao anders moeten doen om vat te krijgen op de zo precies en watervlug geslagen ballen die op haar afkwamen? De verdedigende stellingen betrekken, haar vaste manier van spelen, voldeed in elk geval niet. 'Dan heb je zeker geen kans. Je moet dus aanvallen. Maar ja, zij speelt die ballen zó hard. Mijn batje trilde er helemaal van.'

De 39-jarige Jiao schaamde zich niet te zeggen dat ze onder de indruk was van een vijftien jaar jongere speelster die wél goed genoeg is bevonden om China bij de Olympische Spelen te vertegenwoordigen. 'Het was moeilijker dan gedacht om tegen haar te spelen, omdat ze zo lang is. En leuk is het toch al niet om tegen China te spelen. Tegen elk ander land heb je meer kans.'

Haar coach Chen Zhibin moest Jiao er op wijzen dat ze als Europees kampioene tot de wereldtop behoort. 'Maar hoe moet ik haar ooit verslaan?'

Het tafeltennis zoals zij dat in het nationale systeem kreeg aangeleerd, heeft de volgende generatie Chinese speelsters geperfectioneerd, stelde Jiao vast. 'Zij speelt sneller dan ik, eigenlijk veel simpeler. Ze is veel meer allround.' Dat Jiao een maand uit de roulatie was vanwege een polsblessure hielp ook al niet mee.

In haar moederland ligt niemand meer wakker van een speelster die door haar coaches werd afgewezen omdat ze te lui zou zijn en niet hard genoeg trainde, zei ze bij de vorige Spelen. Vier jaar later is daar nog geen verandering in gekomen.

Haar ouders en vrienden leefden voor de tv mee tijdens haar partij die live in China werd uitgezonden. Maar een opbeurend woord van Li Xiaoxia bleef achterwege. Dat ze Jiao aansprak, kwam vooral doordat ze een speldje met Nederlandse opdruk wilde bemachtigen. Sporters en andere verzamelaars zijn gek op de olympische pinnetjes. Jiao gaf het ding breed lachend weg. Zelf was ze een Chinees speldje rijker geworden. 'Alleen heb ik dat niet van haar gekregen.' De stand na 32 minuten: 4-0 en een eerste game die voorbij was voordat Jiao het kon bevroeden: 11-5.

Een ex-Chinese die voor Singapore uitkomt en een Japanse mogen proberen een Chinese finale in het enkelspel te voorkomen. In de teamcompetitie lijkt de winnaar al vast te staan, terwijl het toernooi donderdag pas begint.

De opener tegen het zwakke Egypte mag bij Nederland niet tot veel problemen leiden. Daarna wacht in de kwartfinale meteen een onmogelijke opgave tegen China. Wat Jiao haar teamgenotes Li Jie en Elena Timina aanraadt? 'Je moet echt in jezelf geloven als je tegenover ze staat. Dat heb ik vandaag ook gedaan. Echt, geloof me.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden