Op kamers

Receptenschrijvers in hoekjes van kranten en bladen willen nogal eens dat je iets niet meer doet zoals je al jaren gewend bent....

Deze week bevolken verse studenten de universiteitssteden om een nieuw leven te beginnen. Er zullen er bij zijn die zich voorgenomen hebben voor zichzelf te zorgen, dus ook te koken. Die zitten er mooi mee dat 'die eeuwige Chili con carne' niet meer mag. Het uitstekende lukt-altijd-voedsel.

Waarover ook ten onrechte wordt geginnegapt zijn pannenkoeken. Makkelijk, smakelijk, en voor elk moment van de dag geschikt. Je bakt 's avonds je ontbijt voor de volgende ochtend. In de studentenvoederij die soms de mensa heet, kost smerig en slecht eten meer dan het tienvoudige van een eigen pannenkoekenmaal. Met een koekenpan op een gasvlam is in een jaar tijd ongeveer anderhalfduizend gulden te verdienen. Door gewoon niet naar de mensa te gaan. Tien mille minstens, gedurende de hele studie.

Tips voor nieuwe zelfkokers. Handig is een koekenpan met een teflonlaagje. Ook handig, maar duurder is een geharde aluminiumpan van Amerikaanse makelij. Alle koekepannen, en alle andere pannen ook trouwens, worden verknoeid door er met vorken en messen in te rotzooien. Het moet met hout. Pollepels en spatels.

Veel beter dan een pak margarine of boter waar kluiten uit gehakt of gesneden moeten worden die in de pan moeten smelten, is een jampotje met olie (olijf, maïs, zonnebloem, koolzaad) met een kleine kwast er in. Een kookspullenwinkel verkoopt kwasten voor in de keuken, maar een goedkope schilderskwast is ook goed.

Koop een kilo bloem voor 59 cent (omdat we maar niet snappen wat het verschil is met een kilo van 99 cent). Maak met bloem, water en wat zout een beslag. Melk en eieren kunnen maar zijn niet noodzakelijk. Zet de koekepan op de vlam. Niet te hoog. Kwast de pan in met weinig olie. Giet er met een soeplepel wat beslag in, zie de eerste pannenkoek mislukken, weet dat die altijd mislukt, schep de volgende lepel beslag er in. Bak dunne pannenkoeken aan twee kanten heel lichtjes bruin, zet een deur en een raam open, laat het een beetje doortochten, leg de pannekoeken op een theedoek op de vensterbank en laat ze drogen. Keer ze af en toe om. Ze worden wat taai en misschien zelfs knapperig.

Voor eindeloos veel doelen geschikt. De pizzajunk kan er tomatensaus met wat oregano over doen. Geen enkel verschil met zo'n diepvries-Marguerita uit de winkel.

Wouter Klootwijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden