Op je tellen passen

Altijd handig: een stappenteller waarmee je kunt meten hoe vaak je je haren wast.

Rare jongens, daar bij Fitbit. Maken ze een stappenteller die geen stappen telt en zijn ze daar nog trots op ook. Sinds kort is in Nederland de Flex te koop, een armband die stappen telt, min of meer. Stappentellers meten hoe actief iemand is. Elke stap is een klik, zoveel kliks betekenen zoveel calorieën verbrand, zoveel calorieën verbrand betekent zoveel gewicht verliezen, als je tenminste niet te veel eet. Veel stappentellers zijn gevat in clips, die aan een kledingsstuk worden bevestigd. Er zijn ook armbanden. Die zijn handiger omdat ze altijd gedragen worden. Clips blijven nog weleens hangen aan het kledingstuk waar ze de vorige dag aan geklikt waren.


Maar armbanden hebben ook nadelen . Een clip bereikt een accuratesse van 98 procent, zegt Fitbit (dat ook clips verkoopt). Armbanden zijn hooguit 'zo accuraat mogelijk'. Een clip heeft het makkelijker: die telt gewoon elke bump die ontstaat door het lopen. Bump, bump is wandelen, bumpbumpbump is rennen. Maar bumps worden aan de armband niet goed doorgegeven omdat de arm ze wegfiltert. Wat de armband wel kan: bewegingen registreren met de ingebouwde accelerometer en ze interpreteren. Een algoritme probeert op basis van de data na te gaan of sprake is van lopen, rennen of harenwassen, en in geval van het laatste de bewegingen niet mee te tellen. De Flex kan onderscheid maken tussen lopen, traplopen, joggen en rennen, zegt Fitbit. Maar het gaat niet altijd goed en daardoor worden sommige bewegingen ten onrechte genoteerd als een stap.


Een armband is daardoor minder nauwkeurig dan een clip. Is dat erg? Eigenlijk maakt het niet zoveel uit of je nu 9.000 stappen op een dag zet of 10.345. Het gaat er vooral om dat het er méér worden dan voorheen. En dat gebeurt, zegt Fitbit. Nieuwe gebruikers gaan gemiddeld 43 procent meer lopen. En dan niet meteen elke avond een stuk joggen, maar vaker even koffie halen, een collega niet opbellen, maar er naartoe lopen.


Als je realtime inzichtelijk maakt hoeveel iemand beweegt, stimuleer je hem nog even een stapje extra te doen, zeggen ze. Daarom communiceert de flex draadloos met je smartphone of pc, via Bluetooth 4, een versie die minder stroom verbruikt en daardoor de internet accu minder belast (ook die van de telefoon). Je hoeft dus niet te pielen met usb-sticks, de armband blijft gewoon om.


Nadeel is dat Bluetooth 4 pas vanaf de iPhone 4S beschikbaar is. Ook kunnen slechts enkele Androidtoestellen draadloos linken met de Flex. Gelukkig kan de Flex zelf ook de voortgang tonen; door erop te tappen lichten vijf Michael Knightachtige ledjes op die vertellen hoe ver je verwijderd bent van het dagdoel.


Het apparaatje zelf is een soort zetpil die in de armband gestoken kan worden. Die zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren. De Flex is waterdicht tot 10 meter diepte, dus hij hoeft bijna nooit af. Moet je er wel voor zorgen dat de armband niet te strak zit, anders gaat-ie irriteren. De accu gaat ongeveer vijf dagen mee en kan vervolgens via een speciaal usb-kabeltje worden opgeladen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden