Op jacht naar de laatste, stokoude, nazi's

Het Simon Wiesenthal Centrum doet een ultieme poging ook de laatste oorlogsmisdadigers uit WO II voor de rechter te brengen. Elke tipgever wacht een beloning en dat oogst kritiek.

Een vrouw fietst langs een affiche waarop mensen worden opgeroepen nazi-misdadigers alsnog aan te geven. Beeld afp

Operation Last Chance II. Het klinkt als de titel van een matige B-film, in werkelijkheid is het de naam van een actie die de laatste nog levende nazicriminelen voor de rechter moet brengen. In de straten van Berlijn, Hamburg en Keulen zijn affiches opgehangen waarop de burger opgeroepen wordt de stokoude misdadigers aan te geven. Beloning voor een goede tip: 25 duizend euro.

Ja, ze zijn nog onder ons, zegt Efraim Zuroff, directeur van het Simon Wiesenthal Centrum. De Israëliër: 'In de oorlogsjaren hebben ongeveer 6000 mensen in de vernietigingskampen gewerkt. Daarvan is waarschijnlijk 98 procent dood. Blijven er 120 over, van wie de helft vanwege gezondheidsproblemen niet meer kan worden vervolgd. Die andere 60 willen wij voor de rechter zien.'

Dat aantal van zestig is niet zo maar een slag in de lucht. Het Duitse Centrum voor Onderzoek naar Nazimisdaden in Ludwigsburg maakte in april bekend dat het vijftig vermoedelijke bewakers van vernietigingskamp Auschwitz in het vizier heeft. De huidige posteractie heeft tot doel ook mensen op te sporen die niet alleen in Auschwitz, maar ook in de andere vernietigingskampen werkten.

'Spät, aber nicht zu spät', 'laat, maar niet te laat', luidt het opschrift. Natuurlijk, zegt Zuroff, is het laat, de daders hadden al veel eerder moeten worden aangepakt. Ze zijn nu eind tachtig, of al dik in de negentig. Maar in de jaren vijftig en zestig heeft Duitsland veel laten liggen. En: 'Het is nooit te laat om deze misdadigers voor de rechter te brengen. Hun misdrijven verjaren niet.'

Vandaag in de Volkskrant: Op compassie vanwege hun leeftijd hoeven nazimisdadigers niet te rekenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden