Op internet wordt gejuicht en gehuild om de martelaren van Hezbollah

'Ik wou dat je me kon omhelzen tijdens de laatste momenten van mijn leven', schreef een jonge Libanees aan zijn moeder. 'Maar wat me troost is de wetenschap dat je me zult omhelzen als ik in mijn begrafeniskleed lig.'

Een strijder van Hezbollah die in Syrië is omgekomen, wordt in Beiroet begraven. Beeld afp

Foto's van deze dramatische brief staan op Facebook, op een pagina die speciaal voor Mohammed Baqer Jaber is opgericht. Daarnaast staan foto's van de jongen zelf: een knappe twintiger die in de camera lacht, dromerig voor zich uitstaart of poseert met zijn wapen. Er zijn ook foto's van zijn begrafenis: een kist met de geelgroene vlag van de militante beweging Hezbollah wordt door de straten van Beiroet gedragen en een gesluierde vrouw, vermoedelijk zijn moeder, legt huilend haar handen op de kist.

Het is niet bekend hoeveel strijders Hezbollah naar Syrië heeft gestuurd om president Bashar Assad te helpen, maar een 'seniore Israëlische officier' die anoniem wil blijven, zei deze week tegen de New York Times dat het er 'tussen de vier- en de vijfduizend' zullen zijn.

Volgens de Libanese krant de Daily Star lijdt Hezbollah echter grote verliezen, zeker bij gevechten rond de Syrische stad Yabroud. De organisatie zelf meldt in maart alleen al vijftien mensen in dit gebied te hebben verloren en volgens het Syrian Observatory of Human Rights zijn hier in totaal 120 Hezbollah-soldaten omgekomen. 'Een bron' van de Daily Star zegt dat er sinds het begin van het conflict zo'n 500 Hezbollah-strijders in Syrië de dood hebben gevonden.

'Vechten tot het einde, voor Assad'
De relatie tussen Assad en Hezbollah gaat ver terug: de militante beweging wordt al decennialang bewapend en financieel ondersteund door Syrië. Er werd dan ook al langer gedacht dat de organisatie de Syrische president zou steunen in zijn strijd. Vorig jaar gaf Hezbollah-leider Hassan Nasrallah in een televisietoespraak onomwonden toe dat hij soldaten stuurde die zouden 'vechten tot het einde' voor 'een overwinning voor Assad'.

 
Een kist met de geelgroene vlag van Hezbollah wordt door de straten van Beiroet gedragen en een gesluierde vrouw, vermoedelijk zijn moeder, legt hier huilend haar handen op
Mohammed Baqer Jaber is in Syrië omgekomen. Beeld screenshot

In bepaalde wijken van Beiroet, de Bekaa Vallei en het zuiden van Libanon, gebieden waar Hezbollah sterk is vertegenwoordigd, worden regelmatig grote begrafenissen gehouden van de (veelal) jonge mannen die in Syrië zijn gedood. Facebook en websites die aan Hezbollah zijn verbonden, staan vol met foto's van jonge martelaren die om hun moed en opofferingsgezindheid worden geprezen. 'Moge god zich bekommeren om de harten van de moeders die hun engelen verliezen, die zijn geboren om in de eeuwige wereld voort te leven', staat in een van de comments op de pagina van Mohammed Baqer Jaber.

Praktijkervaring voor Hezbollah
De New York Times beschrijft in een artikel hoe Israël, die in 2006 een maand lang oorlog voerde met Hezbollah, de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houdt. Zo doet de organisatie nu praktijkervaring op, en het belang daarvan kun je volgens Gabi Siboni (directeur militaire en strategische zaken op het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies aan de Universiteit van Tel Aviv) 'niet onderschatten'.

Daarnaast kan Assad de groepering alleen terugbetalen door het te voorzien van moderne wapens die uiteindelijk weer kunnen worden ingezet tegen Israël.

Toch denken analisten dat de strijd uiteindelijk in het nadeel van Hezbollah zal werken. Ten eerste zou Israël zich nu vrijer voelen om actie te ondernemen tegen de wapentransporten van Hezbollah omdat de organisatie zich op dit moment geen tweede front kan veroorloven.

Daarnaast verliest Hezbollah aanzien in de rest van het Midden Oosten. De sjiitische organisatie werd voorheen in de hele Arabische wereld bejubeld omdat het tegen Israël durfde op te staan, maar nu zien Arabieren hoe er tegen soennitische strijders wordt gevochten. Bovendien dreigt de oorlog, vanwege de bemoeienis van Hezbollah, de grens met Libanon over te steken.

'De prijs die Hezbollah betaalt, is groter dan de winst', zegt Yoram Schweitzer, expert bij het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies, tegen de New York Times. 'Dit is hun Vietnam, hun Afghanistan, hun Irak.'

 
Facebook staat vol met foto's van jonge martelaren die om hun moed en opofferingsgezindheid worden geprezen
Een compilatie van foto's op de facebookpagina van Mohammed Baqer Jabeel. Beeld screenshot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.