Op internet lijkt links de politieke strijd te winnen

Demonisering was in de Duitse politiek al normaal voordat het begrip in Nederland werd uitgevonden. In verkiezingstijd wordt niet alleen campagne voor de eigen mensen gevoerd, maar vooral ook tegen de politieke tegenstander....

Van onze correspondent

Dus lopen rechtgeaarde sociaal-democraten dezer dagen rond met een rood verbodsbordje op hun revers waar 'Stoppt Stoiber!' op staat. Bij verkiezingstoespraken van Stoiber staan linkse jongeren massaal te fluiten en te schreeuwen.

Maar ook bij Schröder staan tegenstanders met 'Lüge' of 'Pleitenkanzler' op hun spandoek. Rechtse activisten gooien niet met eieren, zoals de chaoten bij Stoiber wel vaak doen.

Toch speelt de strijd zich dit jaar vooral af op internet. www.Stoppt-Stoiber.de is de site van de Jonge socialisten, www.stoiber-verhueten.de van homo-activisten en www.gemeinsam-gegen-stoiber.de van de verzamelde tegenstanders. Tussen de waarschuwende teksten figureert de Beierse premier, natuurlijk met zijn groene klederdrachthoedje met veer: 'Wilt u deze man als bondskanselier?'

Op www.nicht-regierungsfaehig.de bedrijft de SPD propaganda tegen de CDU/CSU en FDP. In het spelletje 'Stoibers vrouwenbeeld' kan de vrouw uitsluitend carrière maken door een ei te bakken voor haar man.

De conservatieven zijn toch minder wegwijs op internet dan de linkse partijen. Om dat in te halen, introduceerden ze hun lijsttrekker Edmund Stoiber heel modern als @mund. De linkse sites noemen hem daarom spottend 'politician formerly known as Stoiber'.

Maar de CDU heeft wel de informatieve website www.wahlfakten.de. Uitspraken van Schröder en Fischer in de campagne worden vergeleken met vroegere uitspraken of afgezet tegen de werkelijkheid.

In de campagnehoofdkwartieren van SPD en CDU zitten immers hele afdelingen voor de 'Feindbeobachtung'. De CDU geeft een speciaal krantje uit dat 'Nieuws van de tegenstander' heet. Zonder vijand geen mobilisering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden